FRIHANDELNS FRAMTID
Flygfred mellan EU och USA: "Nytt kapitel"
EU (TT:s korrespondent)
Sjutton år av tvist kring statsbidrag till Boeing och Airbus läggs åt sidan när handelsfred söks mellan EU och USA.
– Vi har stora möjligheter tillsammans, säger USA:s president Joe Biden på plats i Bryssel.
Strax efter tolv rullade den amerikanske presidentens fordonskaravan genom Bryssels EU-kvarter, med helikoptrar i luften och belgisk polis längs vägarna.
Inne i EU-ledarnas toppmöteslokal, Europabyggnaden, skiner rådsordförande Charles Michel som solen.
– Amerika är tillbaka på den globala scenen. Det är verkligen stora nyheter, säger Michel i sitt välkomnande.
– Amerika är tillbaka – fast vi har aldrig riktigt lämnat, kontrar Biden.
"I USA:s intresse"
Sedan betonar han återigen hur stor vikt USA lägger vid den "transatlantiska länken", både för politik och säkerhet.
– Det är enormt mycket i USA:s intresse att ha en bra relation med Nato och EU. Jag har en helt annan syn på det än vad min företrädare hade, säger Biden innan ledarna försvinner in till sitt sammanträdesbord.
Precis som vid Nato-toppmötet i måndags handlar mycket om att visa enighet igen, efter flera år av skakiga relationer under Bidens företrädare Donald Trump.
En del av mötet håller trion på egen hand, medan övriga delar sker tillsammans med kommissionärer och ministrar på utrikes- och handelsområdet.
Flygtvist fryses
Ett första konkret resultat har redan läckt ut.
EU och USA är överens om att frysa sin pågående tvist om statsstöd till flygplanstillverkarna Airbus och Boeing i åtminstone fem år.
– Det här mötet har börjat med ett genombrott på flygplanssidan. Det öppnar verkligen ett nytt kapitel i vår relation då vi går från rättstvister till samarbete, efter 17 års dispyt, säger von der Leyen inne på mötet, enligt nyhetsbyrån Reuters.
– I stället för att slåss med en av våra närmaste allierade så enar vi oss i stället till slut, mot ett gemensamt hot. Vi är överens om att arbeta tillsammans för att utmana och möta Kinas agerande på den här sektorn, säger i sin tur USA:s handelsrepresentant Katherine Tai i ett digitalt samtal med amerikanska journalister.
Den 17 år gamla tvisten grundar sig i att EU har klagat på USA-stöd till Boeing och USA gjort detsamma kring EU-stöd till Airbus.
På handelssidan finns även hopp om ytterligare åtaganden för att fram till årsskiftet lösa tvisten kring de stål- och aluminiumtullar som USA införde under Trump och som sedan följts av andra ömsesidiga handelsåtgärder.
En särskild presskonferens väntar klockan 15 mellan Tai och EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.
Putin väntar
Andra ämnen vid toppmötet är coronapandemin, klimatförändringarna och säkerhet.
Inom det sistnämnda väntar ännu ett betonande av oron i EU och USA över Kinas agerande mot demokratiaktivister i Hongkong och den muslimska befolkningen i Xinjiang.
– Samtidigt behöver vi också ha Kina ombord för att lösa utmaningar som klimatförändringarna och reformer av (världshandelsorganisationen) WTO, säger en EU-tjänsteman på en digital pressgenomgång inför mötet.
President Biden flyger sedan vidare till Schweiz där han träffar president Guy Parmelin under tisdagskvällen, inför sitt toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Tisdagens toppmöte mellan EU och USA hålls med kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel på EU:s sida och president Joe Biden på USA:s. Senast ett liknande möte hölls var i maj 2017 då Jean-Claude Juncker och Donald Tusk representerade EU och Donald Trump var president i USA.
Efter mötet håller von der Leyen och Michel en separat presskonferens, cirka klockan 14, utan amerikanskt deltagande.
Klockan 15 på eftermiddagen finns däremot USA:s handelsrepresentant Katherine Tai med vid ett kortare pressframträdande tillsammans med EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.