KOMPETENSKRISEN

Hotell och restauranger larmar om personalbrist när Sverige öppnar upp

Bild: Amir Nabizadeh/TT

När samhället långsamt börjar återgå till det normala skriker hotell- och restaurangbranschen efter personal. Detta trots rekordhög arbetslöshet, skriver SvD.

Under måndagen presenterades ytterligare lättnader för besöksnäringen, och sedan drygt en vecka har restauranger och krogar kunnat återgå till normala öppettider. Behovet av kompetent personal har därmed ökat enormt.

Men trots skyhög arbetslöshet finns inte kompetensen. Många som förlorat jobbet under pandemin eller blivit permitterade har valt att byta bana och omskola sig. För restaurangen DoMa har rekryteringssvårigheterna inneburit att planera på att utvidga verksamheten och öppna i juli fått skjutas upp till september.

– Innan pandemin hade branschen lätt för att få folk, men nu skriker alla på samma gång, säger Tea Malmegård, delägare på restaurangen DoMa, till SvD.

SvD: ”Man söker en viss kompetens och några års erfarenhet, men sökande håller inte den nivån.”