CORONARESTRIKTIONERNA

Kina: Utredning om virusursprung "respektlös"

Kinas vice hälsominister Zeng Yixin under torsdagens presskonferens i Peking. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kina (TT-Reuters)

WHO:s plan för att utreda coronavirusets ursprung är arrogant, menar Kina. Landet motsätter sig nu den andra fasen i Världshälsoorganisationens granskning.

Nästa fas av utredningen kring virusets ursprung inkluderar en granskning av kinesiska laboratorier. Men enligt Kina är planerna på att inspektera laboratorier i landet respektlösa och "visar arrogans gentemot vetenskapen", uppger landets ställföreträdande hälsominister Zeng Yixin under en presskonferens på torsdagen.

I fredags presenterades WHO:s planer för den fortsatta utredningen, tillsammans med uppmaningar om transparens och samarbete från kinesiska myndigheter. Att planerna innefattar undersökningar av laboratorier och forskningsinstitut i Wuhan – staden där viruset först upptäcktes – gjorde Zeng Yixin "extremt förvånad", uppger ministern.

– Vi kommer inte att acceptera planen för ursprungsspårning som den ser ut nu, säger han.

Rykten om sjuka forskare

Misstankarna om att pandemin startade med en läcka från laboratoriet Wuhan Institute of Virology har tagit ny fart de senaste månaderna. Samtidigt har framför allt USA tryckt på alltmer för en utredning av laboratoriet, inte minst efter rykten om att tre av dess forskare ska ha fått covidliknande symtom redan i november 2019.

Peking har upprepade gånger förnekat teorin om att viruset skulle ha spridits från ett laboratorium.

Även WHO beskrev i mars en laboratorieläcka som ursprung som "extremt osannolik". Generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus påpekade dock samtidigt att utredningen inte varit tillräckligt grundlig och att frågan måste granskas ytterligare.

Studerade farliga virus

Först i januari i år lyckades WHO skicka en grupp internationella experter till Wuhan för att inleda utredningen – över ett år efter att de första virusfallen konstaterades i mångmiljonstaden i december 2019.

Kina har å sin sida lyft fram en alternativ teori: att viruset skulle ha läckt från ett militärt forskningslaboratorium i den amerikanska delstaten Maryland.

Att flera typer av potentiellt farliga virus från fladdermöss studerades vid Wuhan Institute of Virology är väldokumenterat. Enligt Financial Times skedde forskningen med ekonomiskt stöd från bland annat USA, som en del av det internationella arbetet för att förebygga nya epidemier efter utbrotten av sars 2003 och mers 2012.