KLIMATOMSTÄLLNINGEN

SMHI om klimatförändringarna: Det är fakta

Regnigare, det lär framtiden i Sverige bli på grund av klimatförändringarna. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Klimat (TT)

SMHI understryker larmen från FN:s klimatpanel. Vissa förändringar är oåterkalleliga och människan är orsaken.

– Att det är vi som påverkar klimatförändringen är otvetydigt. Det är fakta, säger Markku Rummukainen, klimatrådgivare på SMHI.

SMHI är en av flera organisationer som varit med och tagit fram den nya rapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterar i dag.

Vid en pressträff betonar SMHI att IPCC-rapporten understryker det tidigare kända kunskapsläget.

– Förändringen är omfattande, den är snabb och saknar i många fall motstycke, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi och svensk representant i IPCC.

Rummukainen säger bland annat att även om världen skulle klara av Parismålet, att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, så innebär det inte att klimatförändringarna kommer upphöra. Det finns förändringar som är oåterkalleliga.

– Att det är vi som påverkar klimatförändringen är otvetydigt. Det är fakta, säger han.

Fler "extremhändelser"

TT: Många har säkert översvämningarna i Europa i sommar i färskt minne. Hur stark är kopplingen mellan extremväder och klimatförändringen?

– Det finns en väldigt stark koppling till en sådan tendens. Inte till ett enstaka regnoväder, så klart, men sett under en längre tid. Framför allt till värmeböljor, men även skyfall och torka, säger Markku Rummukainen.

TT: Så hur kommer klimatet i Sverige att förändras framöver på grund av klimatförändringen?

– Vi kommer att få ett mildare klimat med mer nederbörd och kortare vintrar. Havsnivåhöjningen kommer framför allt att påverka södra Sverige, där det inte är så stor landhöjning som kan kompensera. Vi kommer också få mer extrema händelser, händelser som vi kanske inte känner igen, som mycket kraftiga skyfall.

En av huvudförfattarna av IPCC-rapporten, Deliang Chen vid Göteborgs universitet, är inne på samma sak:

"Enorma utmaningar"

– Nederbörden kommer att öka, den starka nederbörden. Men det kommer också att bli stora variationer vad gäller nederbörd. Även torkan kommer att öka, säger Deliang Chen.

Rapportens slutsatser kan kännas nedslående, men enligt Pelle Boberg, som arbetar med utsläppsminskningar vid Naturvårdsverket, finns fortfarande mycket kvar att rädda.

– Men det kommande årtiondet kommer att bli helt avgörande. Vi står inför enorma utmaningar med att minska våra utsläpp i tillräcklig takt. Men utsläppsminskningarna innebär inte att ekonomi och välfärd behöver bli sämre. Tvärtom kan klimatomställningen vara en drivkraft för en positiv samhällsutveckling i bred bemärkelse, säger han till TT.

Rapporten är i ren text- och informationsomfattning ett väldigt stort dokument. Bland annat har det tagits in 78 007 kommenterar från regeringar, forskare och experter.

Marcus Alexandersson/TT