CORONARESTRIKTIONERNA
Hälsan på jobbet i topp – men stora skillnader
Arbete (TT)
Mitt under pandemin blev anställda helt plötsligt friskare än på länge. Färre var frånvarande och en lägre andel angav att de fick fysisk smärta av jobbet, visar en större studie.
När många har jobbat hemma för att stoppa covid-smitta har det även tagit kål på andra baciller. Det har förmodligen resulterat i färre sjukskrivningar i form av vanligare förkylningar och liknande. Kanske har man inte heller känt att det varit nödvändigt att sjukskriva sig när det går bra att jobba i hemmet lite småkrasslig, resonerar Lars Hjalmarsson, som står som ansvarig för det återkommande jobbhälsoindexet där cirka 9 700 personer har svarat på allehanda frågor om sin hälsa kopplad till jobbet.
Företagshälsovårdsföretaget Feelgoods chefsläkare Daphne Enstam håller med:
– En stor andel av befolkningen har ändrat beteende, det spelar stor roll av spridningen av andra sjukdomar, som säsongsinfluensan och vinterkräksjukan, säger hon.
Stora skillnader
Några av resultaten:
Färre sjukskrivningar 2021, andelen som har varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom har inte varit så låg på tio år.
Personer som har känt fysisk smärta, ont i axlar, nacke, leder och liknande, till följd av arbetet har i år varit på den lägsta nivån sedan 2015 då just den mätningen startade. Och det gäller samtliga åldersgrupper.
Skillnaderna är dock stora. 53 procent av dem som har jobbat hemma till följd av pandemin har inte haft en enda sjukdag det senaste året. Bland dem som måste utföra sitt arbete fysiskt på plats anger 31 procent att de inte varit frånvarande från arbetet en enda dag. Långtidssjukskrivningarna är också klart högre i den senare gruppen.
Totalt sett bland alla anställda angav 39 procent att de hade noll dagars sjukfrånvaro. Så hög har den siffran inte varit på åtminstone tio år, från att ha varit på en bottennivå i fjol.
Frihet göder hälsan
Hemarbetet har sannolikt bidragit och att människor vid det här laget vant sig.
– Ökade frihetsgrader brukar medföra bättre hälsa, framför allt bättre upplevd hälsa, säger Lena-Karin Allinger, organisationspsykolog på företagshälsovårdsföretaget Previa.
Och även om många av distansarbetarna säkert haft allt annat än bra ergonomiska hemförhållanden så har just den ökade friheten även förmodligen bidragit till att den fysiska smärtan inte känts av på samma vis, resonerar Lena-Karin Allinger.
Mindre stress, bättre återhämtning utanför jobbet när mycket av andra evenemang varit inställda under pandemin, kanske framför allt för dem som kan jobba hemma, bidrar förmodligen också till en bättre hälsa, spekulerar Daphne Enstam.
Psykisk ohälsa
Men att sjukskrivningarna minskat är inte detsamma som att vi är friskare, enligt Enstam som precis som Allinger poängterar att hon inte sett mer än slutsatserna från enkätstudien.
Även om Jobbhälsoindex studie antyder att det psykiska obehaget att gå till jobbet minskat något jämfört med fjolåret, så ser Feelgood en viss ökning av psykologiska besvär bland sina patienter/kunder.
– Och de som mådde dåligt innan mår sämre, säger Enstam som också ser fler med skadligt bruk, framför allt för mycket alkohol.
– Där ser vi en tydlig ökning.
Olle Lindström/TT
Fakta
Jobbhälsoindex, som genomförts sedan 2007, görs tillsammans med Svenskt Kvalitetsindex.
I årets undersökning, 2021, har 9 700 svarat. Dessa är minst halvtidsarbetande och mellan 20 och 65 år. Betydligt fler tillfrågades, svarsfrekvensen var 53 procent.
Källa: Jobbhälsoindex i Sverige AB