Norge mot maktskifte
Norge (TT:s utsände)
Vallokalerna i Norge har stängt. Den första prognosen pekar på regeringsskifte.
Enligt norska valmyndigheten får Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet 88 av 169 mandat i Stortinget, rapporterar NTB. Om det stämmer återstår att se när rösterna är räknade.
Enligt en prognos från NRK får Arbeiderpartiet 26,5 procent av rösterna och Høyre 18,7 procent. Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ligger därmed bra till för att bli ny statsminister i Norge. Och detta utan stöd från Miljæpartiet de grønne och det marxistiska Rødt.
Den stora frågan kan nu bli om Arbeiderpartiet tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk venstreparti kommer över det magiska talet för egen majoritet i stortinget.
Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda majoritetsregering med tre partier krävs minst 85 mandat. De första prognoserna pekar alltså på 88 mandat.
Miljæpartiet de grønne och det marxistiska Rødt har samtidigt gått framåt i opinionen. Enligt prognoserna vid vallokalernas stängning har Rødt nu fem procent av rösterna, mer än en fördubbling jämfört med stortingsvalet 2017 då man fick 2,4 procent.
Solberg i tvättstugan
Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Men det ska enligt opinionsmätningarna till ett mirakel om hennes tid vid makten inte får sitt slut när rösterna räknats klart.
Enligt statssekreterare Rune Alstadsæter ägnade hans chef den tidiga valkvällen i tvättstugan.
– Jag talade med henne för en timme sedan. Då höll hon på att tvätta kläder och gå igenom post, sade han till norska TV 2 strax efter klockan 19.
Någon timme senare kom Solberg till Høyres valvaka i centrala Oslo.
I skuggan av corona
Coronapandemin har ännu inte klingat av i Norge. Antalet smittade har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna. Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden. Och norska valmyndigheten har vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.
Under lång tid har norrmännen uppmanats att förhandsrösta, bland annat genom personliga sms. Över 1,6 miljoner norrmän har redan lagt sin röst. Det är över 40 procent av alla röstberättigade.
För första gången har också erbjuds drive-through-röstning erbjudits. Väljare som sitter i karantän eller är oroliga över att bli smittade har kunnat rösta genom vindrutan på sin bil på några utvalda ställen.
Jonas Dagson/TT
Ann Edliden/TT
Fakta
Norges motsvarighet till riksdagen.
Har 169 ledamöter. Det krävs minst 85 mandat för att ett block ska få egen majoritet.
150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.
Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.
Källa: valg.no
Fakta
Arbeiderpartiet: 24,6 procent
Høyre: 19 procent
Senterpartiet: 12,7 procent
Fremskrittspartiet: 12,3 procent
Sosialistisk Venstreparti: 8,7 procent
Rødt: 5,7 procent
Miljøpartiet De Grønne: 5,1 procent
Venstre: 4,5 procent
Kristelig Folkeparti: 3,8 procent (under spärren)
Övriga: 3,6 procent (däribland protestlisten Pasientfokus i Finnmark med Irene Ojala som kan komma in i stortinget med en hårsmån).
Källa: Opinionsundersökning genomförd 9–11 september av Kantar/TV2 där sammanlagt 2 088 personer har tillfrågats.
Fakta
2005 – Valresultat: 32,7 procent, Antal mandat: 61
2009 – Valresultat: 35,4 procent, Antal mandat: 64
2013 – Valresultat: 30,8 procent, Antal mandat: 55
2017 – Valresultat: 27,4 procent, Antal mandat: 49
Källa: Arbeiderpartiet