DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Evergrande-oro smittar världens börser

En fastighet i Peking tillhörandes bolaget Evergrande. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi (TT)

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande sprider oro även utanför Kina och får världens börser på fall. Det kan vara början på en brantare börsnedgång, enligt Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson.

Krisen i skuldtyngda Evergrande, ägare i den svenska elbilsutvecklaren Nevs, har cirkulerat som ett orosmoln under en längre tid. Bolagets likviditetsproblem har under den senaste tiden blivit allt mer akuta med stora betalningar som förfaller inom kort. Under förra veckan tilltog raset i den redan pressade aktien. På måndagen accelererade fallet och aktien dök nästan 20 procent på Hongkongbörsen.

Oron har nu spillt över på den europeiska finansmarknaden med nedgångar på bland annat Stockholmsbörsen som backar nästan 3 procent i måndagens handel. Ledande Europabörser sjunker runt 2-3 procent och USA-börsen öppnar med tydliga nedgångar.

– När en sådan här sak accelererar så här snabbt är det naturligt att det blir en rädsla, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

Korrigering väntad

I Kina varnar analytiker för att Evergrande-raset ska dra ned resten av fastighetssektorn och det finns en oro för spridningseffekter.

– Det verkar redan ha en spridningseffekt på fastighetssektorn i Kina med stora börsras. Och man ser en oro kring försäkringsbolag och banker som har lånat ut pengar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Oron har fortplantat sig på den europeiska kreditmarknaden som spiller över på aktiemarknaden.

– Det är en rädsla för hur det finansiella systemet eventuellt ska fånga upp det här. En oro för effekter på kreditmarknaden är inget aktiemarknaden tar till sig utan att bli rädda, säger Mattias Isakson.

Samtidigt påpekar han att börshumöret även påverkas av en väntan på flera viktiga centralbanksbesked under veckan, bland annat från Riksbanken, Federal Reserve och Bank of England.

Efter en lång tid med en stark börsuppgång är det många bedömare som väntar på en mer ihållande nedgång. Om Evergrande-krisen är den utlösande faktorn återstår att se, men kan mycket väl vara det, enligt Isakson.

Kina har varit en av de svaga länkarna under en längre tid, både när det gäller den generella ekonomiska utvecklingen och hur aktiemarknaden där utvecklats, bland annat på grund av striktare reglering av bland annat tekniksektorn. Evergrande-krisen blir i den kontexten betydelsefull även utanför Kina.

– Det här kan mycket väl påverka den globala riskviljan och sätta finansmarknaden i rörelse. Oavsett den faktiska effekten på finansmarknader utanför Kina får det en effekt på sentimentet som mycket väl kan utlösa en mer ihållande korrigering. Det är en viktig parameter, säger Mattias Isakson.

"Toppen av ett isberg"

Somliga drar paralleller mellan mellan Evergrande och Lehman-kraschen som utlöste finanskrisen.

– Det finns en rad fastighetsutvecklare som har anledning att vara stressade. Det finns fastighetsutvecklare som inte kan överleva längre om kanalen för ekonomiska tillskott stängs ned för en längre tid, säger Jenny Zeng vid det amerikanska investmentföretaget Alliance Bernstein till CNBC.

Andra menar att det kan få en betydelse utöver enbart den kinesiska fastighetssektorn:

– Evergrande är bara toppen av ett isberg. Det här påverkar bankerna också, om du har lägre fastighetspriser, vad händer då med lånen? Det här får en kedjeeffekt, säger Louis Tse vid en mäklarfirma till Financial Times.

Ytterligare en konsekvens av den kinesiska oron är det sänkta järnpriset, på terminsmarknaden i Singapore sjönk priset med så mycket som 11,5 procent till under 100 dollar per ton för första gången på över ett år.

Helena Wande/TT

Tobias Österberg/TT