De drabbas av hot och våld på jobbet

Hot och våld på jobbet ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, enligt Afa försäkrings rapport. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonom (TT)

Poliser, väktare, vårdpersonal och lärare – risken att utsättas för hot och våld på jobbet är störst i kontaktyrken.

Men rånen i handeln och bankerna minskar när kontanthanteringen försvinner, enligt en färsk rapport.

Afa försäkring har gått igenom nära 3 000 allvarliga olycksfall orsakade av hot och våld under perioden 2017 till 2020.

Allra störst risk att utsättas för hot och våld löper poliser, väktare och kriminalvårdare, men även andra kontaktyrken som vårdpersonal, lärare och anställda inom handeln är utsatta, förklarar Anna Weigelt på Afa försäkring.

– Vi har återkommit regelbundet till detta, och det har inte hänt så mycket. Det är samma yrkesgrupper som utsätts, säger Anna Weigelt.

Kvinnor och män

Hot och våld utgör cirka sju procent av de allvarliga arbetsolyckorna, enligt Afa försäkrings rapport. För kvinnor är dock andelen hot och våld en större andel av de svåra arbetsplatsolyckorna än för män, tolv procent för kvinnor och bara fyra procent för män, förklarar hon.

– Risken att drabbas är inte så hög, men det sker många olyckor eftersom det är så stora yrkesgrupper.

Anna Weigelt berättar att ungefär 800 allvarliga olyckor på grund av hot och våld inträffar varje år.

– Det är sådana där man varit sjukskriven mer än en månad, eller där läkningen tar längre tid än en månad. Det kan vara både fysiska och psykiska skador. Men det är subjektivt, hur man upplevt det individuellt.

Ökar inte

Fast fallen har inte ökat på senare år, konstaterar hon, trots att det kanske är vad många tror.

– Det har legat ganska konstant över tiden. Sådant som gängkriminalitet har inte påverkat detta. Det blir inte värre, i alla fall inte när det gäller arbetsskadorna.

Senast Afa försäkring undersökte hot och våld på jobbet var 2018.

– Man kan se att rånen minskat något. Det beror på att kontanterna minskar.

Både handelsanställda och bankanställda drabbas därmed något mindre.

– Men de som drabbas är ofta unga människor. Det är inte bra att råka illa ut som ung. De behöver stöd och utbildning, säger Anna Weigelt.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

I genomsnitt inträffar 0,2 allvarliga arbetsplatsolyckor på grund av hot och våld per tusen sysselsatta på hela arbetsmarknaden. Kvinnor löper något större risk än män.

De yrken där risken är störst är poliser, väktare och kriminalvårdare.

Men allra flest arbetsplatsolyckor på grund av hot och våld drabbar kvinnor inom vården, som undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.

Det beror på att det är så stora yrkesgrupper, så även om risken är lägre än för exempelvis poliserna så inträffar fler olyckor antalsmässigt. Cirka 600 kvinnor i vården skadas på grund av hot och våld om året, och drygt 100 män.

Källa: Afa försäkring