DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN
Kriget bra och dåligt för svensk turistnäring
Turism (TT)
Kryssningsfartygen bojkottar S:t Petersburg under sina turer i Östersjön. Det innebär ett lyft för den svenska turistnäringen – men kriget har också negativa följder för branschen.
SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om den oväntade effekten av Rysslandsbojkotten i Ukrainakrigets kölvatten.
Stefan Scheja, marknadsansvarig för färjor och kryssningstrafik vid Stockholms hamnar, säger att det har lett till längre vistelser i bland annat Stockholm – gästerna har trots allt redan betalat för sina 7- eller 14-dagarsvistelser.
– Många har valt att förlänga vistelsen här en dag. I stället för att stanna en dag stannar man två. Några få rederier som normalt inte väljer att komma till Stockholm har valt att komma hit i stället, säger Stefan Scheja vid Stockholms hamnar till TT.
"Bra återstart"
Det är ekonomiskt positivt för hela besöksnäringen. Den som är här dubbelt så länge hinner göra och se dubbelt så mycket, säger han.
– Det här blir en väldigt bra återstart. Det kommer förhoppningsvis bli väldigt fina ringar på vattnet av att man kan göra Stockholm en längre tid.
Stockholm är inte den enda turiststaden som gynnas. Även städer som Tallinn och Helsingfors förväntas få mer besökare sjövägen. Detsamma gäller Visby, där man går mot ett rekordår.
Enligt SVT Nyheter Öst räknar man med omkring 200 så kallade anlöp från kryssningsfartygen under 2022, att jämföra med 116 i fjol.
Amerikaner ställer in
Men kriget har också negativa följder för näringen. Även i Stockholm räknade man med rekordår, med 300 bokade anlöp, innan kriget bröt ut. Nu ligger prognosen i stället på 210–220 anlöp.
Anledningen är att flera rederier med amerikanska besökare har ställt in sina turer på grund av oron över säkerhetsläget i Östersjön.
– En del amerikanska gäster har bokat av sina resor. Då har en del fartyg inte blivit lönsamma att ta hit den här säsongen, säger Stefan Scheja.
Patrik Dokk/TT