FRIHANDELNS FRAMTID
Lyft för stålindustrin när USA-tullar slopas
Ekonomi (TT)
Bidenregeringen har i helgen öppnat för tullfri import av stål och aluminium från EU till USA.
Svensk stålindustri, som redan rider på en återhämtningsvåg, är vinnare på utvecklingen.
– Det här är bra. Det ser ut som att vi går i rätt riktning och som att exporten skulle kunna återgå till mer normala volymer igen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk chef på stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.
– Det här är viktigt för svensk stålindustri. USA är den näst viktigaste marknaden utanför Europa, tillägger han.
"Avgörande för svensk ekonomi"
Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) välkomnar också beskedet.
"Sverige har länge arbetat för att tullarna ska försvinna. Nu försvinner de inte helt, det kommer finnas ett tak för EU:s export till USA. Men vi kan nu fortsätta att bygga vidare på den positiva relationen mellan EU och USA", skriver hon i en mejlad kommentar till TT.
"Den transatlantiska relationen är avgörande för svensk ekonomi, säkerhet och välstånd. USA är en av Sveriges viktigaste handelspartners och en stark transatlantisk handelsrelation är prioriterat av regeringen", tillägger hon.
Hallberg var så sent som i oktober i Washington, där hon bland annat diskuterade tullarna med USA:s handelsrepresentant Katherine Tai och näringsministern Gina Raimondo.
"Jag lyfte då även möjligheten till samarbete framöver när det gäller utformandet av gröna standarder", tillägger hon.
Nytt avtal om tre år
Helgens uppgörelse om slopade stål- och aluminiumtullar för en del av EU:s stålexport till USA presenterades i samband med ett G20-möte i Rom. Den kommer bara en månad före det att EU planerat en fördubbling av de strafftullar på amerikanska varor som införts som motåtgärder mot USA:s tullar.
EU:s motåtgärder – som bland annat har tryckt upp priserna på motorcyklar, motorbåtar, whiskey och juice från USA för europeiska konsumenter – ska enligt den uppgörelse som nu har presenterats i Rom avvecklas.
Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden siktar de dessutom på ett nytt avtal för att begränsa koldioxidutsläpp från metallindustrin och motverka ståldumpning och global överkapacitet i sektorn inom tre år.
– Denna uppgörelse kommer att begränsa möjligheten att sälja smutsigt stål från länder som Kina på våra marknader, säger Biden.
Enligt Ternell har svensk stålindustri i runda slängar tappat exportintäkter från USA på omkring en halv miljard kronor per år till följd av de tullar Trumpregeringen införde 2018.
– Det har utverkats en del undantag för svenska företag och svenska produkter, men vi har ändå påverkats av det här, säger han.
Exakt hur stora volymer metaller som EU kan exportera till USA tullfritt framöver är dock inte preciserat ännu. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar med hänvisning till en anonym källa med insyn i förhandlingarna att det rör sig om årliga volymer på 3,3 miljoner ton. Det kan jämförs med exportvolymen på cirka 5 miljoner ton som EU exporterade till USA innan tullarna infördes.
– För importen som överskrider den kvoten kickar det in en tull på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium, säger Ternell.
En viktig hörnsten i uppgörelsen är att den tullfria importkvoten bara gäller stål som till 100 procent är framställt i EU och inte metaller som EU-företag hämtat från exempelvis Kina och sedan exporterar vidare till USA.
Dyrare att få tag på magnesium
Den svenska stålindustrin har liksom utländska konkurrenter haft ett rejält lyft i år, med stigande priser och ökad efterfrågan i den globala ekonomiska återhämtningen. Enligt Ternell har produktionsvolymerna redan nått tillbaka till normala nivåer.
Tillväxten hämmas dock av att det har blivit svårare och dyrare att säkra tillgången på magnesium, en kritisk insatsvara i ståltillverkning.
– Där börjar det hacka lite. Det bottnar i att Kina har energiransoneringsproblem och att det har blivit dyrare att ta fram magnesium, säger Ternell.
– Men sedan sommaren 2020 har stålpriserna ökat väldigt mycket överallt, i USA, Europa och i Kina – även om de i EU har fallit tillbaka lite på senare tid.
Joakim Goksör/TT
Fakta
Svensk stålindustri exporterade i fjol handelsfärdigt stål för 46 miljarder till 145 länder. Svensk stålexport är en tung post i den svenska handelsbalansen och står för omkring 3,2 procent av Sveriges totala varuexport.
Efterfrågan på stål beräknas i år – efter det kraftiga bakslaget 2020 – öka med 4,5 procent till 1 855 miljoner ton, enligt World Steel Association. Nästa år väntas det fortsätta uppåt med cirka 2,2 procent.
I EU är lyftet ännu större, med en prognos på plus 13 procent i år och 4,5 procent 2022, enligt Jernkontoret.
Källor: Jernkontoret, World Steel Association