ELKRISEN
Så kan du mota elprischocken
Ekonomi (TT)
Släck en lampa. Sänk temperaturen. Sätt upp ett draperi.
Det finns trots allt några saker du kan göra för att spara när elpriset skenar.
Elpriserna har fullkomligt rusat under senaste halvåret, och en och annan sitter nog och gruvar sig för elräkningen. Helena Holm, projektledare på Energimyndighetens testlab, tycker dock att det finns några saker som var och en kan tänka på för att spara in på elen, och kanske också mildra chocken då notan ska betalas.
– Det alla kan göra är att se över sin belysning. I genomsnitt har vi 42 ljuskällor hemma, säger hon och förklarar att med en ljuskälla menas då varje liten lampa i exempelvis en elljusstake.
Numera har de flesta led-ljus i sina lampor, som bara drar en tiondel av vad en gammal glödlampa gör, förklarar hon. Den som inte bytt ut glödlamporna ännu kan spara el genom att byta, och Helena Holm tycker att man ska släcka belysningen så fort den inte behövs.
– För ett enskilt hushåll handlar det om lite pengar. Men vi ska använda elen smart, och inte slösa. Gör vi alla det tillsammans så får det betydelse för energiförbrukningen i samhället.
Vitvaror
Den som kan bör välja energisnåla vitvaror nästa gång det är dags att byta. Men även för den som bor i hyresrätt och inte själv kan påverka värmesystemet eller valet av vitvaror finns ett par saker att tänka på, tycker hon.
– Ugnen, den drar mycket energi att värma upp. Om den ändå är i gång kanske man kan passa på att göra mer, som att baka eller laga hela middagen i den.
Temperaturen i kyl och frys påverkar också elräkningen, om man tagit i för mycket när det gäller kylan. Nu är rekommendationen att kylen ska hålla 4 grader och frysen minus 18 grader.
– Fyll tvättmaskinen, och om tvätten torktumlas, se till att den är ordentligt centrifugerad så att så mycket vatten som möjligt är borta.
Småmaskiner, som kaffebryggare och matberedare, har hög effekt, men det betyder inte så mycket för elförbrukningen eftersom de går så kort tid, enligt Helena Holm. Däremot är det bra att se över sådant som står på standby, som datorer, laddare och tv.
Den som bor i villa, eller har ett fritidshus, kan påverka sin elräkning mer än den som bor i lägenhet. Framför allt handlar det om uppvärmningen, förklarar hon.
Uppvärmningen största delen av elnotan
– Fritidshus är förmodligen inte lika bra isolerade som villor, och många kanske bara har direktverkande el. Då är det bra att komplettera med en luft-luftvärmepump, som tar värme utifrån och sprider i inomhusluften.
I villor är det mer ovanligt med direktverkande el, och det finns flera olika system för energisnål uppvärmning. Som värmepumpar för bergvärme eller jordvärme. Den som behöver råd kan vända sig till kommunens energi- och klimatrådgivare.
– De är opartiska, och inga säljare. De kan ge råd utifrån lokala förhållanden.
Hon tycker också att man ska kolla om det drar in kalluft i huset, exempelvis vid ytterdörren. Då kan en innerdörr eller ett draperi göra susen.
Husägare med eluppvärmt varmvatten kan minska sin varmvattenförbrukning genom att se över duschmunstycken och vattenkranar, tipsar hon.
– Många kopplar inte eluppvärmt vatten till elpriser, men det påverkar, säger Helena Holm.
Johanna Cederblad/TT
Fakta
Priset på el skiljer sig mellan landets fyra elområden. Mellan september i fjol och september i år har priserna rusat.
Elområde 4 (Södra Götaland) Priset låg på fredagen på 61 öre per kilowattimme. +232 procent.
Elområde 3 (Norra Götaland, Svealand) Priset låg på fredagen på 40 öre per kilowattimme. +164 procent.
Elområde 2 (Södra och mellersta Norrland) Priset låg på fredagen på 15 öre per kilowattimme.
Elområde 1(Norra Norrland). Priset låg på fredagen på 15 öre per kilowattimme. +80 procent
Prisökningarna avser september 2021 jämfört med september 2020.
Källa: Nordpool