DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Hotellkedja spår hög efterfrågan

Ett hotellrum på Scandics hotell i norska Trondheim. Arkivbild. Bild: Ole Martin Wold/NTB /TT

Ekonomi (TT)

Slopade restriktioner betyder ökad optimism hos hotellkedjan Scandic.

En av utmaningarna nu är att hitta medarbetare, bland annat kockar och städpersonal.

Under morgonen släppte Scandic bokslut gällande 2021 och delårsresultat för perioden oktober–december. Förlustsiffrorna under det pandemipräglade fjärde kvartalet 2020 vändes nu till en rörelsevinst på 319 miljoner kronor samtidigt som omsättningen ökade kraftigt.

De nyligen släppta restriktionerna gör också att bolagets vd Jens Mathiesen ser förhoppningsfullt på bland annat den svenska hotellmarknaden och drar paralleller till vad som skedde när Danmark öppnade upp:

– Det går på väldigt kort tid. Efter att Danmark släppte restriktionerna 1 februari har vi sett ett enormt tryck och efter gårdagens besked har folk börjat att ringa och boka i Sverige, säger han till TT.

Medan bilden varit att fritidsresandet kan ta fart igen har desto större frågetecken ställts kring affärsresandet och om det kommer tillbaka igen? Mathiesen delar inte den pessimistiska synen:

– Det är många bedömare som trott att affärsresandet inte kommer tillbaka men vi ser nu att det är lika stort tryck på exempelvis tisdagar och onsdagar som lördagar. Vi tror att affärsresandet kommer att komma tillbaka till full kraft, sedan bedömer vi att konferensverksamheten kanske inte kommer tillbaka på samma sätt.

Nytt tänk kring hotellen

Detta får enligt Mathiesen betydelse för när man nu expanderar och bygger hotell, exempelvis skrev man nyligen avtal om ett nytt hotell i Sundsvall med planerad öppning 2024.

– Tittar du tio år tillbaka hade alla Scandic-hotell konferensrum. Det är inte självklart att man kommer ha det i framtiden.

En utmaning är rekryteringen av nya medarbetare. Enligt Mathiesen är man inom Scandic omkring 5 000 anställda färre än innan pandemin bröt ut. Om man kommer vara lika många igen är inte självklart, däremot står det klart att gällande vissa yrkesgrupper är konkurrensläget extra utsatt, bland annat kockar och städpersonal.

Stor betydelse

Jens Mathiesen säger att det här är dock en stor fråga som är mycket större än att bara handla om hotellbranschen.

– Det här är en viktig samhällsfråga i Sverige för att man inte ska tappa konkurrenskraft mot andra länder. Det är inte lätt för Sverige, eller Danmark eller något annat land, att att klara de här utmaningarna om man inte är öppen för att ta in arbetskraft, oavsett om den kommer från andra länder eller på annat sätt.

Han poängterar att han på något sätt inte vill recensera partipolitik men ser ur ett arbetsgivar- och investerarperspektiv en stor betydelse och påverkan.

– Vi är ett inkluderande företag. Man ska inte vara rädd för att få in arbetskraft. Sedan ska man såklart jobba och vara självförsörjande. Jag tror annars vissa industrier kommer att ha utmaningar och flytta investeringar dit det är möjligt.

Tobias Österberg/TT