EU:S FRAMTID
EU om energin: Inga lätta lösningar
EU (TT:s korrespondent)
EU-länderna bör fylla sina gaslager och Bryssel är redo att hjälpa till med gemensamma inköp. Men några enkla lösningar finns inte för energin, varnar EU-kommissionen i krisens spår.
Senast den 1 november i år föreslås medlemsländerna ha fyllt upp sina gaslager till åtminstone 80 procent av kapaciteten. Till nästa år ska det sedan öka till 90 procent.
"Europa måste vidta snabba åtgärder för att garantera vår energiförsörjning för nästa vinter och lätta på trycket av höga energiräkningar för våra medborgare och företag", säger EU:s energikommissionär Kadri Simson i ett pressmeddelande om det formella förslag som nu lagts fram i Bryssel.
Förslaget kommer på order från EU:s stats- och regeringschefer efter deras energidiskussion på EU-toppmötet i Versailles för två veckor sedan.
Köpa gemensamt?
Samtidigt fortsätter kommissionen att öppna för ett erbjudande om gemensamma gasuppköp för de länder som vill det.
"Kommissionen står redo att tillsätta en arbetsgrupp för gemensamma gasinköp på EU-nivå. Genom att samla ihop efterfrågan skulle gruppen kunna förenkla och stärka EU:s kontakter internationellt till leverantörer för att säkra importer till ett bra pris inför nästa vinter", heter det från kommissionen.
Energisituationen väntas återigen bli ett hett ämne när EU-länderna samlas till toppmöte i Bryssel under torsdagen och fredagen. Flera länder i södra Europa trycker på för att exempelvis införa ett pristak eller liknande åtgärder för att tvinga ner de höga priserna.
För- och nackdelar
EU-kommissionen ger dock inga raka förslag inför toppmötet, utan nöjer sig med att lägga fram en genomgång med för- och nackdelar för olika tänkbara åtgärder. Samtidigt konstateras att olika förhållanden i olika länder gör det svårt att hitta en metod som passar för alla.
– Det finns ingen universallösning. Vissa alternativ kommer med stora risker, även om de kan tyckas vara attraktiva till en början, varnar en av de tjänstemän som arbetat med genomgången på en pressträff i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT