CORONARESTRIKTIONERNA

Shanghais nedstängning – en smäll för Kinas ekonomi

Shanghai har inlett Kinas största nedstängning på två år som konsekvens av coronapandemin. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi (TT)

Omkring 26 miljoner invånare påverkas när Shanghai nu stänger ned i två omgångar för att bromsa smittspridningen.

Konsekvenserna innefattar dock mer än bara mångmiljonstaden, nu väntar även en smäll för Kinas ekonomi.

Jättestaden som också är Kinas finansiella centrum har tidigare skonats från kompletta nedstängningar när landet bekämpat pandemin, i alla fall tills nu.

Under måndagen inleddes den mest omfattande nedstängningen i landet på två års tid, något som ska ske i två olika faser.

Från måndag till fredag omfattas distriktet Pudong som är stadens ekonomiska och finansiella centrum med bland annat Shanghaibörsen. I ett andra steg kommer området väster om Huangpu-floden, som delar staden, att omfattas under en lika lång period.

Invånare kommer att få stanna hemma, kontorsverksamhet som inte anses absolut nödvändig kommer att stängas ned liksom kollektivtrafiken. Medan det rapporteras om hamstring i livsmedelsbutiker låter vissa företag anställda flytta in på arbetsplatsen. Jiamin Li, 31, som arbetar inom finanssektorn, berättar för nyhetsbyrån AP att hon packat ned kläder och förnödenheter för att tillbringa flera dagar på kontoret medan hennes arbetsgivare har ordnat sovplats.

Relativt få fall

Under söndagen registrerades 3 500 nya fall i en stad med cirka 26 miljoner invånare. Myndigheternas radikala åtgärder ses som ännu ett bevis för Kinas nolltolerans när det gäller coronapandemin som riskerar att ytterligare sätta käppar i hjulet för landets ekonomi och i slutändan även få påverkan globalt sett.

Enligt brittiska bank- och försäkringsholdingbolaget Natwest Group kommer nedstängningen att skala av 0,4 procent på Kinas BNP-tillväxt under första och andra kvartalet jämfört med för ett år sedan, rapporterar Bloomberg.

Begränsad tid

Även om nedstängningen sker under en begränsad tid kan det ta upp till åtta veckor för tjänste- och konsumtionssektorn att återhämta sig, lyder bedömningen. Just Shanghai bidrar med 3,8 procent av landets BNP-tillväxt, men redan innan pandemiutbrottet gjorde ekonomer bedömningen att landets ekonomi inte kommer att nå till det årliga tillväxtmål på 5,5 procent som myndigheter satt upp för 2022.

Konsekvenserna för internationella företag på plats är också kännbar. Elbilstillverkaren Tesla tvingas exempelvis att stoppa sin produktion vid fabriken i Shanghai, rapporterar Wall Street Journal.

Tobias Österberg/TT