Stort intresse för antikviteter: "Finns ett sug"

Bild från Antikmässan 2019. De senaste två åren har mässan ställts in på grund av pandemin. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Intresset för antika föremål är stort – trots oroliga ekonomiska tider.

Ett köp av antikviteter bör dock inte ses som en investering utan snarare en placering av pengar, enligt tre antikhandlare, som också tipsar om hur du undviker en dålig affär.

Varken två års pandemi eller börsoro till följd av kriget i Ukraina verkar dämpa efterfrågan på inredningsprylar med historia. Flera antikhandlare vittnar i stället om ett stort intresse för antikviteter inför årets antikmässa i Stockholm, som drar i gång den 19 maj.

Att vi tillbringat så mycket tid hemma under pandemin kan vara en av orsakerna till att många vill investera mer i sina hem, enligt antikhandlaren Fredrik Knutsson, på Knutssons Antik & Konsthandel i Vänersborg.

– Vi märker att det finns ett sug, även om det nu är lite skakigt på börsen. Om man tittar på en vanlig medelklassfamilj, så har man under pandemin kanske sparat 200 000–300 000 kronor bara på grund av att man inte rest på semester, säger han.

Historiskt sett brukar oroliga tider dessutom leda till att fler söker sig till säkrare investeringar, exempelvis i guld. Fredrik Knutsson tror att antikmarknaden kan gynnas av fenomenet, eftersom antika föremål kan upplevas som tryggare jämfört med aktier.

– En 1400-talsljusstake i mässing fungerar ju lika bra i dag som den gjorde 1460. Det är ett fysiskt objekt som till viss mån är värdebeständigt och finns kvar oavsett vad som händer. Man kan dessutom använda den varje dag, säger han.

Efterfrågar kvalitet

Enligt Ian Lundgren, antikhandlare på Lundgrens Antikhandel i Stockholm, är efterfrågan stor på högkvalitativa föremål – oavsett om det är en kristallkrona, spegel eller ljusstake – och priserna har gått upp på de saker som är i bäst skick.

– I mellanskiktet är det något mindre efterfrågan och priserna har gått ner något. För de billigaste föremålen är intresset stort, säger han.

Michael Berglöf, antikhandlare på Berglöfs Antikhandel i Stockholm, har en liknande bild av marknaden. Han säger att vårens auktioner gått "väldigt bra" och ser inga tecken på att börsoron påverkar antikhandeln negativt.

– Det verkar som att människor omplacerar sina pengar från aktier till konst och andra värdebeständiga saker, vilket ju också är typiskt när det blir inflation.

"Mer en placering"

Men bör man se köp av antikviteter som en investering i oroliga börstider? Nja, säger antikhandlarna. De anser förstås att det är mer ekonomiskt än att köpa nyproducerat, men att köpa antika föremål enbart för att tjäna på det är inget de rekommenderar.

– Jag skulle säga att det är mer en placering än en investering. Man kan aldrig räkna med någon värdestegring, för modet kan ändra sig. Däremot brukar man för det mesta få pengarna tillbaks och då är det ju en bra placering, säger Michael Berglöf.

Fredrik Knutsson ser det snarare som en investering i ett vackert hem och en ökad livskvalitet.

– Folk frågar mig ofta vad man ska satsa på som blir nästa raket, och då ska man hålla på med något annat, om man bara är ute efter det ekonomiska. Har du tur och gör din läxa så gör du en bra affär, men framför allt investerar du i dig själv, säger han.

Undvik missarna

Antikhandlarnas råd till den som vill köpa antikviteter är att läsa på, utgå från sin egen smak och ta hjälp med att bedöma kvaliteten, till exempel från någon av experterna i Sveriges konst- och antikhandlareförening.

Om man köper på auktionshus bör man tänka på att det kan förekomma förfalskningar och att det vanligen tillkommer olika avgifter som läggs på priset. Man bör också kontrollera föremålets skick – en restaurering är ofta dyr och kan krossa drömmen om en bra affär.

Marielle Theander Olsson/TT

Fakta

Antikmässan, som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö 19–22 maj, är Nordens största antikmarknad där besökare kan handla antikviteter, vintage, modern design, konst, kuriosa och byggnadsvård.

Mässan öppnade för första gången år 1978 och startades tillsammans med Sveriges konst- och antikhandlareförening (SKAF).