KRIGET I UKRAINA
Låst läge om sanktioner
EU (TT:s korrespondent)
Lösningar först, sanktioner sedan. Det är Ungerns linje när man fortsatt håller emot EU:s nästa sanktionspaket mot Moskva av oro för den egna energiförsörjningen.
Mer än två veckor har gått utan att EU-länderna har kunnat komma överens om det senaste sanktionspaketet som presenterats av EU-kommissionen.
Allt har fastnat i frågan om att fasa ut rysk olja. Det ordnar sig, säger de flesta – men ännu inte Ungern.
– Vår första prioritet är att garantera energiförsörjningen och energisäkerheten. För det måste det finnas en strategisk plan, inte bara på kort sikt, utan också medel- och lång sikt, förklarar Ungerns EU- och justitieminister Judit Varga på väg in till ett ministermöte i Bryssel på måndagen.
Beroende av öst
Ungern har fått besk kritik för att man ännu inte vill gå med på kommissionens förslag. Landet försvarar sig med att man är beroende av den olja som kommer via ledningar från öst, då man saknar kust och inte på enkelt sätt kan ta in olja från andra ställen. Dessutom är raffinaderierna inställda på den ryska oljan.
– Det här är fysiska och matematiska fakta, anser Varga.
EU-kommissionen har öppnat för ekonomisk hjälp via ett stort energipaket som presenterades i förra veckan. Mycket av de pengarna är emellertid knutna till EU:s återhämtningsstöd efter coronapandemin – som Ungern ännu inte fått godkänt för. Det hänger i sin tur ihop med den kritik som i flera år riktats mot Ungerns sätt att sköta grundläggande rättsstats- och demokratifrågor.
Toppmöte krävs?
Sannolikt krävs inblandning på högsta nivå för att enas om sanktionspaketet. EU-ländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel om en vecka.
– Jag hoppas att den frågan kommer att vara löst till dess, men det är ju inte alls säkert, och i så fall har jag svårt att tro att våra ledare kommer att kunna undvika att komma in på det, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).
Kollegan Judit Varga hoppas kunna förhandla fram en lösning. Frågan är bara hur mycket – och om – övriga EU vill betala.
– Vi vill se kommissionens lösningar. Därför säger vi: lösningar först, sanktioner sedan, säger Varga i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT