DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Loppis poppis när inflationen stiger

Begagnatmarknaden kan bli än mer populär i takt med att priset på nytillverkade varor stiger. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Begagnatmarknaden (TT)

Begagnat är redan en tydlig trend. Nu väntas den höga inflationen lyfta branschen ytterligare.

– Det är plånboken som styr, både för köpare och säljare, säger Robin Suwe, vd på Blocket.

På senare år har intresset för den cirkulära handeln ökat och försäljningen på begagnatmarknaden ser ut att få ännu en skjuts av det rådande ekonomiska läget.

– Det är ju en gammal sanning att i oroliga tider så ökar begagnathandeln för att folk är mer oroliga för sin ekonomi, och det ser vi nu igen, säger säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Fler säljare och köpare

Under maj månad ökade antalet annonser på auktionssajten Tradera med sex procent jämfört med april och trenden tros hålla i sig, säger pressansvarig Sofia Hagelin.

"I sämre tider håller svenskarna hårdare i plånboken och då brukar begagnathandeln vara ett attraktivt alternativ.", säger hon till TT via mejl.

Myrorna, som också annonserar varor på Tradera, ökade onlineförsäljningen markant under pandemin. Sedan dess har försäljningen både i butik och online fortsatt stiga.

– Det är en allmän ökning som sitter i, säger Åsa Blomberg.

Första veckan i juni lades 178 procent fler annonser upp på Blocket. Det är visserligen en effekt av att bolaget precis slopat avgifterna för flera annonskategorier, men det ökade engagemanget syntes redan innan, säger vd Robin Suwe.

– Det är plånboken som styr, både för köpare och säljare.

Dyrare loppisfynd

Snittpriserna på sålda varor på Traderas sajt har ökat med fem procent de senaste tre månaderna. Mopeder, kameror, fiskeredskap och exklusiva klockor är exempel på sådant som blir dyrare, uppger Hagelin.

"Inom till exempel kläder och skor där utbudet är stort är prisökningarna måttliga, medan i kategorier där utbudet är mindre än efterfrågan sticker snittpriserna iväg betydligt.", skriver hon till TT.

På Blocket är det varor inom kategorierna soffor och fåtöljer, trädgård och uteplats och kläder och skor som ökar mest. Medianpriset för varor inom trädgård och uteplats var i april 1 500 kronor, en uppgång på 20 procent jämfört med samma period förra året.

– Överlag har vi sett en ganska stor uppgång i snittpriserna, säger Suwe.

I butik har Myrorna inte möjlighet att justera priser lika snabbt som nyhandeln, så där har ingen tydlig förändring skett. Det som annonseras online läggs alltid ut för en krona.

– Vi ser att det är fler som är inne och kikar och budar och det brukar resultera i att priserna ökar, säger Blomberg.

Antikmarknaden kan bli poppis

Priset på begagnade bilar, som stigit under slutet av 2021 och början av 2022, ökar fortfarande. Anledningen är komponentbrist på grund pandemin och kriget i Ukraina.

– Elbilarna, som är relativt nya på begagnatmarknaden, har ökat nästan 90 procent i pris det senaste året, säger Suwe.

Framöver tror Blocket-vd:n att antikföremål kan få sig ett uppsving, värdet för dessa tenderar att bestå och kan ses som en bra investering.

Ljusglimt för klimatet

Det är ett spännande läge för begagnatmarknaden just nu, menar Blomberg, och berättar att vi också blivit bättre på att sortera det som lämnas in till Myrorna. Kvaliteten på gåvorna går upp inflödet och är fortfarande relativt konstant.

– Positivt med den här försämrade konjunkturen är ju att omställningen till en mer cirkulär handel kan gå snabbare, säger Blomberg.

Martina Karpmyr/TT

Snittpriserna på begagnatmarknaden går även de upp när nyproducerade varor bli dyrare, enligt köp- och sälj-sajterna. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT
Exklusiva klockor, kameror och fiskeredskap är exempel på saker som blivit dyrare på Tradera de senaste månaderna, enligt Sofia Hagelin, pressansvarig. Arkivbild. Bild: Torstein Bøe/NRB scanpix/TT