FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS ansöker om konkursskydd i USA

Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

SAS ska rekonstrueras. Nu meddelar bolagets ledning att man ska ansöka om konkursskydd i USA, ett så kallat Chapter 11-förfarande.

– Styrelsen måste skydda bolaget, säger SAS vd Anko van der Werff på en pressträff.

Enligt bolaget görs detta för att SAS Forward, den sedan tidigare etablerade räddningsplanen, ska kunna genomföras. Processen förväntas ta mellan 9 och 12 månader, uppger bolagets vd Anko van der Werff på en pressträff.

Beslutet fattades under tisdagsmorgonen.

– Detta är en markering för nästa steg i processen, säger Anko van der Werff.

Enligt SAS är Chapter 11-förfarandet "ett väletablerat och flexibelt juridiskt ramverk för att rekonstruera bolag med verksamhet i flera jurisdiktioner och har använts av ett flertal stora internationella flygbolag för rekonstruktion".

Enligt SAS styrelseordförande Carsten Dilling ska rekonstruktionen bland annat möjliggöra för företaget att modernisera flottan och i slutänden också ge en kapitalinjektion till bolaget.

– Vi har tittat på olika lösningar, men är överens om att Chapter 11 är bästa sättet att nå våra mål, säger Carsten Dilling.

Nytt kapital

Nu ska SAS sträva efter att komma överens med viktiga intressenter och rekonstruera bolagets skulder och dessutom ta in nytt kapital.

Under måndagen meddelade SAS-piloterna att de kommer att gå ut i strejk, sedan SAS-ledningen och de skandinaviska pilotfacken inte lyckats nå en överenskommelse om ett nytt kollektivavtal. Strejken drabbar runt 30 000 resenärer dagligen, enligt SAS.

Någon direkt koppling till strejken har beslutet inte men gårdagens besked har däremot accelererat processen, enligt Anko van der Werff.

– Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga med att det här skulle kunna hända.

– Styrelsen måste skydda bolaget, fortsätter Anko van der Werff.

Nu ska SAS sträva efter att komma överens med viktiga intressenter, rekonstruera bolagets skulder och dessutom ta in nytt kapital.

Enligt både bolagets vd och styrelseordförande har man i nuläget kommit långt i samtal med potentiella investerare – men de framsteg som görs enligt SAS Forward-planen är en avgörande faktor.

Att strejkbeskedet kom just nu beskrivs av Carsten Dilling som ett "giftpiller" för att kunna locka investeringar till bolaget.

– De ser att våra anställda inte ställer sig bakom planen eller vill dela på bördan, vilket såklart gör att det uppstår oro på investerarsidan, säger Carsten Dilling.

"Stödjer beslutet"

SAS storägare familjen Wallenberg kommenterar nu SAS besked att inleda ett konkursskyddsförfarande enligt Chapter 11 i USA. Genom bolaget Wallenberg Investments, som äger 3,4 procent av SAS, skriver de:

"Som ägare utgår vi alltid ifrån vad vi tror är långsiktigt bäst för bolaget och stödjer mot denna bakgrund fullt ut styrelsen och ledningens beslut att inleda en kontrollerad rekonstruktion som möjliggör för bolaget att under tiden fortsätta verksamheten och betjäna sina kunder, samtidigt som förhandlingar kan ske med bolagets intressenter för att nå en kostnadsnivå och skuldsättning som möjliggör ett konkurrenskraftigt SAS i framtiden".

SAS har under decennier haft för höga kostnader och för låg produktivitet jämfört med konkurrenterna, enligt Wallenberg Investments.