ELKRISEN

EU-länder söker enighet om energin

EU-flaggan vajar på halv stång för Storbritanniens drottning Elizabeth när EU-ländernas energiministrar samlas till extrainsatt krismöte i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Sparåtgärder, stöd till elbolagen och ett tak för hur mycket vissa bolag får tjäna tycks samla enighet när EU-ländernas energiministrar träffas i Bryssel.

Men pristak på den ryska gasen lär få vänta.

Dagens extrainsatta möte är givetvis framkallat av det akuta läget på energifronten. Kraftigt stigande priser och minskade ryska leveranser skapar stor oro inför vintern.

– Vi står inför en allvarlig energikris. (Rysslands president Vladimir) Putin försöker bryta den sociala freden genom att manipulera gaspriset. Vi måste skicka en tydlig signal om att vi är redo att göra allt för att skydda våra hushåll och våra ekonomier, konstaterar Jozef Sikela, industriminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tjeckien, på väg in till mötet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förhandsflaggade i onsdags om fem möjliga förslag för att möta krisen. Några av dem väntas få stöd av EU-länderna redan i dag, exempelvis om att sätta ett intäktstak på vad som kallas "inframarginell kraftproduktion", det vill säga det som icke-gasbolag just nu tjänar extra på att elpriset pressas upp av det höga gaspriset. De pengar som överstiger taket vill kommissionen att EU-länderna i stället ska kunna använda för att hjälpa sårbara hushåll och företag.

"Måste vara snabba"

Tummen upp väntas även för tanken om likviditetsstöd till elbolagen och någon form av obligatoriska sparkrav för att pressa ner konsumtionen under "rusningstid".

– Planen är att vi i dag ska enas om en riktning som vi kan ge till kommissionen varpå den om några dagar kan komma med färdiga förslag. Vi har inte tid att vänta. Vi måste vara snabba och enade, säger minister Sikela.

Få tycks däremot tro på att det verkligen går att sätta ett pristak på hur mycket den ryska gasen får kosta – inte minst eftersom man i så fall räknar med att Ryssland helt enkelt inte kommer att leverera någon gas.

– Jag tror inte att det finns någon majoritet för det för tillfället, säger en högt uppsatt EU-källa inför dagens möte.

Tyst minut

Formellt består mötet av två delar: först en intern genomgång under förmiddagen av "möjliga nödåtgärder för att begränsa de höga energipriserna, därefter en öppen sittning om hur förberedda länderna är inför den kommande vintern. En presskonferens är preliminärt planerad till cirka kl 14.30.

För Sverige deltar energiminister Khashayar Farmanbar (S) i mötet – som allra först kommer att skicka en tanke över Engelska kanalen, efter drottning Elizabeths död i går.

– Låt mig först och främst uttrycka mina djupaste kondoleanser till kungafamiljen och hela det brittiska folket. Vi kommer att starta dagens möte med en tyst minut, säger Tjeckiens industriminister i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT