DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Oro för ekonomi i söder – men optimism i norr

En stor andel av de 1000 miljarder som utlovats i norrländska industriinvesteringar sker i Norrland. Bland annat i Hybrit, där LKAB, SSAB och Vattenfall ska producera fossilfritt stål med hjälp av vätgas. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

En klar majoritet av svenskarna oroar sig för Sveriges ekonomiska utveckling. I söder oron mer påtagligt. Men invånarna i norr andas mer optimism, visar statistik från Lernia.

64 procent av svenskarna är oroliga över att det ekonomiska läget ska påverka privatekonomin. Oron är störst i södra och mellersta Sverige, där ligger andelen på drygt 70 procent. I norra Sverige är andelen oroliga under rikssnittet, omkring 50 procent. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av bemannings, matchning- och utbildningsföretaget Lernia.

En anledning är den otroligt höga investeringstakten inom industri i norra Sverige, bedömer Jan Collin Saxer, regionchef i norra Sverige på Lernia. Men den starka utvecklingen lämnar också stora kompetensluckor.

”Den största utmaningen på svensk arbetsmarknad just nu är kompetensförsörjningen där vi har näringsliv och regioner i Sverige som skriker efter arbetskraft, samtidigt som många saknar jobb”, säger han.

Pressmeddelande: Oro för ekonomin i söder men optimism i norr – geografiska skillnader i synen på arbetsmarknaden