RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Högsta inflationen på över 30 år

Genre Bild: Claudio Bresciani / TT

Inflationen, mätt som KPI, steg till 11,5 procent i november, enligt SCB. Det är den högsta inflationen på över 30 år.

Ytterligare en rejäl inflationssmocka har nu kommit inför julen för de svenska hushållen. Konsumentpriserna i november lyfte med 1,0 procent jämfört med månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är framförallt en faktor som påverkar:

"Stigande elpriser bidrog till en ökad inflationstakt i november", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Det är nu tredje månaden i rad som elpriserna ökar och inflationen i Sverige är därmed på den högsta nivån på över 30 år när samtidigt livsmedelspriserna ökade för tolfte månaden i rad.

Där handlar det främst om prisökningar på mjölk, ost och ägg som bidragit.

Enligt måttet KPIF, det vill säga inflationen rensat för bolåneräntor, steg inflationen i november till 9,5 procent, upp från 9,3 procent i oktober.

Analytiker hade i snitt räknat med att konsumentpriserna jämfört med månaden före skulle gå upp med 1,2 procent i november och att inflationen skulle öka till 11,6 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Snittprognosen för KPIF-inflationen, det mått Riksbanken utgår från i sin penningpolitik, låg på 9,6 procent i november.