Tomterally på väg att ställas in

Den som hade hoppats på ett börsrally i december kan nog slutas att hoppas. Bild: Francois Mori/AP/TT

Börs (TT)

Den som hoppas på en julklapp i form av ett tomterally på börsen verkar hoppas förgäves.

– Tomteluvan är väl lite på sned, konstaterar Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Det kan låta som ett skämt men uttrycket "tomterally" är ett begrepp som har en lång historia på aktiemarknaden.

Myntat på 70-talet i anslutning till författaren Yale Hirschs bok "Stock Trader's Almanac" om olika säsongsmönster på aktiemarknaden tog den fasta på att slutet av börsåret brukar bli framgångsrikt.

Medan "Santa Claus Rally" på New York-börsen brukar handla om decembermånadens absolut sista handelsdagar så har december som helhet historiskt sett varit framgångsrikt för Stockholmsbörsen visar TT:s genomgång.

Sedan finanskrisen 2008 har 11 decembermånader slutat med en uppgång. Med mindre hälften av börsmånaden kvar ser dock årets decemberutveckling bli mindre blygsam och snarare innebära en nedgång.

Under fredagseftermiddagen var utvecklingen totalt sett på omkring minus 2 procent för december. Maria Landeborn påpekar att man dock får sätta de senaste dagarnas nedgång i ett större perspektiv.

– Vi har kanske haft ett tidigt tomterally för det drog iväg redan i oktober och vi har sedan haft två månader med väldigt stark börsutveckling. Stockholmsbörsen var som mest upp 20 procent från botten så det har snarare varit ett höstrally.

Dags för justeringar

Historiskt sett brukar man säga att starka årsavslutningar hänger samman med att tunga investerare och förvaltare väljer att göra portföljjusteringar i slutet av året och nytt kapital kommer in på marknaden. Maria Landeborn påpekar också den psykologiska effekten:

– Sedan är det en självuppfyllande effekt. Om det brukar bli ett tomterally och många tror att det ska bli det igen så betyder det att mer kapital kommer in. Det gäller flera säsongsmönster.

Den svaga utvecklingen den senaste tiden handlar dock om en rad faktorer. Förutom viss vinsthemtagning har det varit makrofaktorer som fått stor betydelse. I veckan har det kommit räntebesked från såväl amerikanska Federal Reserve som Europeiska centralbanken och framförallt ECB-chefen Christine Lagardes framtoning efteråt har varit ett sänke:

– Mitt intryck var att Powell (Fed-chefen) gjorde sitt bästa för att lyfta upp att risken är fortsatt på uppsidan men marknaden brydde sig inte jättemycket. Sedan kom Lagarde och hon upprepade konststycket och lyckades bättre. Någonstans är det vad man vill åt. Risken är att om alla blåser faran över och optimismen stiger så faller inte inflationen bakåt. Man behöver få en inflationsdämpning.

Är förlorare nu

För börsåret 2022 som helhet är det nu på väg att bli ett av få efter finanskrisen med en nedgång för OMXS-index, detta efter en kraftig uppgång på 35 procent 2021. Maria Landeborn befarar att många som klev på tåget i samband med att börsen rusade nu också står som förlorare.

– Den risken finns definitivt. Under pandemin var det många som hittade till börsen för man hade mycket tid och även pengar över när man inte gjorde av med dem på till exempel semestrar. Det mesta gick till ett fåtal aktier och fonder som inom teknik. Det är dessa som varit absolut sämst i år. Det tror jag man kan vara ganska säker på att många bränt sig då man satsat alldeles för ensidigt.

Tobias Österberg/TT

Fakta

2022. – 1,9% (tom 16 december)

2021. 5,1%

2020. 1,3 %

2019. 3,6%

2018. – 6,0%

2017. – 1,2%

2016. 3,0%

2015. – 4,1%

2014. 1,0%

2013. 2,1%

2012. 2,1%

2011. 1,0%

2010. 5,9%

2009. 2,0%

2008. 3,7%

Källa: Nasdaq.