RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Harvard-ekonom: Högre räntor och inflation det nya normala
Ekonomiprofessorn Kenneth Rogoff på Harvard-universitetet spår högre räntor och inflation än före kriget i Ukraina, skriver SvD Näringsliv.
Räntan brukar beskrivas som priset på pengar. Ju fler som vill låna ut pengar genom att till exempel investera sina besparingar i olika typer av obligationer, desto mer ökar utbudet av pengar och räntorna faller. Räntan faller också på en minskad efterfrågan av pengar. Men i dagens tuffa tider går vi i motsatt riktning.
I takt med att världens åldrande befolkning går i pension slutar de lägga pengar på hög. Det gör stora belopp kommer att lyftas bort från obligationsvågen. Dessutom kommer långivare i spåren av ökade globala skulder och geopolitiska spänningar att kräva högre räntor för att kompensera för en högre risk.
Sammantaget innebär det att realräntorna, (räntor minus inflation) kommer att vara högre det närmsta decenniet än före kriget, menar Rogoff.
En ljusglimt för svenska bolånetagare är dock att den starka dollarn kan försvagas de närmsta åren vilket innebär att vi importerar lägre inflation i Europa. Då behöver centralbankerna inte ha en lika hög ränta.
SvD Näringsliv: Harvard-ekonom: ”Vi befinner oss i ny värld”