FRIHANDELNS FRAMTID
Industriplan och statsstöd splittrar i EU
EU (TT:s korrespondent)
Med en plan för "utsläppsfri industri" och större möjligheter till statsstöd hoppas EU-kommissionen mota konkurrensen från både öst och väst.
I dag kommer förslagen.
Vid lunchtid ska kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel presentera den "gröna industriplan" som hon skvallrade om redan för drygt två veckor sedan.
Planen är EU:s svar på USA:s stora inflationsminskningspaket, som framför allt innehåller stöd och satsningar för att få fart på den gröna omställningen.
Den farten vill von der Leyen även få upp i Europa. Enligt utläckta uppgifter till exempelvis belgiska tidningen Le Soir handlar det bland annat om att snabba upp tillståndsprocesser och underlätta för statsstöd till förnybar energi och gröna investeringar. Kommissionsbasen vill också ge EU-länderna möjlighet att använda sig av mer pengar från redan existerande stödfonder.
Olika åsikter
Efter von der Leyen håller sedan konkurrenskommissionären Margrethe Vestager en andra presskonferens för att presentera ett förslag om tillfälliga kris- och övergångsregler för statsstöden i EU.
Dagens förslag riskerar dock att få ett blandat mottagande. Åsikterna går isär bland olika EU-länder om bästa sättet att hantera USA-stödet. Inte minst är länder som Finland, Danmark och Nederländerna starkt skeptiska till fler subventioner på EU-nivå. Oron är också för att Tysklands och Frankrikes möjligheter att stötta den egna industrin riskerar att försämra konkurrensläget för företag och industrier i mindre EU-länder.
Reser till USA
Just Tyskland och Frankrike spelar som vanligt en nyckelroll i sammanhanget.
Franske finansministern Bruno Le Maire och tyske ekonomiministern Robert Habeck åker i början av nästa vecka på en gemensam resa för att diskutera USA-stödet med de styrande i Washington.
Därefter samlas EU:s stats- och regeringschefer till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 9-10 februari.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
USA:s president Joe Biden fick tidigt i höstas igenom sitt stora stödpaket, Inflation reductions act. Paketet förkortas IRA, men har allt oftare kommit att uttalas som ett ord – Ira – för att undvika sammanblandningar med de våldsamma irländska nationalisterna i IRA.
USA-paketet innehåller enorma miljösatsningar som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.
Inom EU finns samtidigt stor oro för att paketet kraftigt försämrar europeiska företags konkurrensförmåga och även att företag i EU ska lockas att flytta till USA i stället för att få tillgång till stödet.