DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Kommuner rustar för obetalda räkningar

Elräkningarna har blivit en rysare. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Saftiga räkningar och ett elstöd som dröjer.

Från norr till söder rustar kommuner nu för att fler invånare kommer ha svårt att betala sina räkningar.

– Samtalet i samhället är att det är kämpigt, säger Lars Liljedahl, kommunchef i Härnösand.

I Haparanda har kommunen med anledning av det ekonomiska läget beslutat att ge invånarna möjlighet att skjuta på sina kommunala räkningar om det behövs, berättar ekonomichefen Hans Kenttä.

– Elpriserna har varit mycket högre än normalt. I december var det väldigt, väldigt dyrt. Men här kan vi inte bara stirra oss blinda på elpriserna utan vi har också en enorm förbrukning på grund av kylan. När det är 20 minus ute är det svårt att spara energi, säger Kenttä.

Än har kommunen inte märkt av någon anstormning av invånare som vill ha anstånd. Men enligt Hans Kenttä brukar de flesta vänta in i det sista innan de hör av sig.

Väntar med påminnelser

– Jag tror att de flesta har uthållighet att klara den första räkningen, men inte den andra eller tredje. Det är en tuff situation, säger han.

Längre söderut, i Gnosjö, märker ekonomichefen Sanna Rickardsson att kommunen får fler samtal från invånare som är oroliga. Kommunen bestämde sig redan för några år sedan att vara tillmötesgående.

– Jag skulle säga att vi jämfört med många andra har varit generösa i de här frågorna. Det är bättre att man får möjligheten att delbetala än att vi är strikta och skickar iväg det till inkasso direkt. Vi väntar alltid lite extra med att skicka påminnelser, säger hon.

Gnosjö kommun hanterar inte elräkningarna, utan det rör sig om saker som vatten och barnomsorg. Enligt Kronofogden prioriterar många att betala just elräkningen. Det betyder att andra kommunala fakturor kan bli lidande.

Slutat med inkasso

– Vi vill hjälpa invånarna och visa att vi förstår att det ibland inträffar oförutsedda händelser, säger Rickardsson.

En enkät som TT har skickat ut visar att många kommuner liksom Gnosjö redan sedan tidigare erbjuder möjligheten att få anstånd med fakturor. Oftast rör det sig om en individuell prövning.

Karlskrona har till exempel beslutat att inte skicka vidare fakturor till inkasso alls. Skulden stannar på aktuellt belopp och kan inte öka.

Härnösand har inför vintern diskuterat att man nu måste vara extra generösa.

– Vi har en grundinställning ur det kommunala perspektivet att alla vill göra rätt för sig. Är det så att någon medborgare hamnar i ett läge där det blir svårt att betala så försöker vi hitta lösningar. Vi förstärker den principen nu, säger kommundirektören Lars Liljedahl.

Samma principer gäller för det kommunala elbolaget som informerat om det på sin hemsida.

Räknar med betalning

TT: Har ni märkt av att folk har problem att betala?

– Det har ökat under de senaste månaderna även om vi inte har några siffror på det. Energipriserna har stuckit iväg även i de två norrländska elområdena, och här är det mycket kallare. Samtalet i samhället är att det är kämpigt. Vi hör, ser och känner av det här lokalt.

I Hässleholm har kommunen inte märkt av några svårigheter med betalningarna än. Hanna Nilsson (SD) är kommunstyrelsens ordförande:

– Vi förväntar oss att fakturor och fordringar till kommunen blir betalda. Vi utgår alltid från att man ser till att kunna betala. Sen kan den här perioden bli tuff, om vi märker att det börjar komma mycket får vi ta en ny diskussion, säger hon.

Johanna Ekström/TT

Fakta

Den 20 februari börjar det första elstödet för 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige att betalas ut.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Utöver det kommer ytterligare ett elstöd på cirka 10 miljarder kronor att betalas ut till hushåll i samtliga elområden, för användningen i november och december 2022.

Det stödet utgår med 90 öre per kilowattimme i Norrland och 126 öre respektive 129 öre i södra delarna av landet.

Källa: Försäkringskassan, Svenska kraftnät.