Kritik efter nytt Brommalöfte av regeringen

Bostadsminister Andreas Carlson säger till SVT att Bromma kan bli en omställningshub för elflyget och att det vore "direkt osmart" att avveckla flygplatsen i förtid. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

På måndagen upprepade regeringen, genom infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD), att Bromma flygplats ska leva vidare.

Det S-ledda styret i Stockholm kritiserar beskedet och kräver ministerns avgång.

Under måndagen har bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) besökt Bromma flygplats. Han meddelade då att regeringen inte kommer att gå vidare med planerna på att stänga flygplatsen i förtid. Den senaste utredningen om Brommas framtid, som tillsattes av den förra regeringen, föreslog att flygtrafiken skulle flyttas till Arlanda redan 2025 – åtta år tidigare än när avtalet löper ut 2035.

Så blir det alltså inte. Beskedet är egentligen inte nytt – M, KD, L och SD lovade redan i Tidöavtalet att inga nedläggningsbeslut kommer att fattas under mandatperioden – men infrastrukturministerns besked på måndagen har ändå väckt kraftiga reaktioner.

Det socialdemokratiska styret i Stockholms stad – som sett möjligheter till 30 000 nya bostäder om flygplatsen rivs – kallar beskedet ett svek mot alla stockholmare och mot näringslivet. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger i ett pressmeddelande att Carlson därför bör "avgå från sitt uppdrag som bostadsminister".

Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd i Region Stockholm, välkomnar ett "rakt besked" från regeringen och skriver i ett pressmeddelande att Bromma flygplats är en knutpunkt som är avgörande för regionens tillväxt.

Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen Flyg välkomnar även han beskedet om Bromma:

– Det har varit tillräckligt mycket kaos i svensk flygpolitik. Flyget är en väsentlig del av transporterna och flygplatserna är samhällsviktig transportinfrastruktur. I onsdags presenterades Flygplatsutredningen som tydligt visar att regeringen har insett detta. Vi välkomnar därför att regeringen riktar in sig på att stärka flygets infrastruktur i hela Sverige, inklusive i Stockholmsområdet. Bromma flygplats har även alla möjligheter att bli en väsentlig möjliggörare för morgondagens utsläppsfria flyg. Med den nya tekniken kommer city-nära flygplatser bli mycket intressanta.