RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Inflationen faller – räntetoppen kommer närmare
Ekonomi (TT)
Inflationen faller till 10,6 procent, vilket var oväntat mycket. Det kan lindra trycket på bolåneräntorna.
– Äntligen positiva nyheter, det här ger hopp om att vi har inflationstoppen bakom oss, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.
Inflationen föll i mars till 10,6 procent, jämfört med prisökningstakten i februari på 12,0 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Ekonomerna hade i snitt räknat med en inflationstakt på 11,0 procent, på årsbasis, enligt måttet KPI och enligt Bloombergs sammanställning.
Även de underliggande inflationsmåtten sjunker mer än väntat. Riksbankens viktigaste mått KPIF, där ränteeffekterna har rensats bort, landade på 8,0 procent i mars, jämfört med 9,4 i februari. Här låg förväntningarna på 8,3 procent i årstakt.
Ökar sannolikheten
Det är visserligen en ovanligt hög prisökningstakt och fortfarande högre än vad Riksbanken räknade med i sin senaste prognos, men det här är ett ändå ett positivt skifte, enligt Susanne Spector.
– Även månadsförändringen är mindre, det visar på att vi är inne i ett lugnare tempo, säger hon.
Nordeaekonomerna räknar fortfarande med att Riksbanken höjer styrräntan med 0,50 procentenheter vid sitt kommande möte.
– Men det här ökar sannolikheten för att det bara blir 25 punkter, säger Spector.
SEB:s chefsekonom Jens Magnusson stämmer in:
– Sammantaget är det en bra siffra. Vår huvudprognos är att vi passerade toppen i februari och nu är vi tydligt på väg ned, även om resan dit är lite långsammare än optimalt.
Räntetopp närmare
Inflationstakten borde glädja Riksbanken inför deras kommande räntebesked den 26 april, enligt Jens Magnusson.
– På Brunkebergstorg (Riksbankens huvudkontor) dras det nog en lättnadens suck. Det är troligare med en höjning på 25 punkter än 75 punkter nu, men sannolikt kommer de höja räntan med 50 punkter härnäst, säger han.
Det är också goda nyheter för hårt prövade bolånetagare. Om trenden håller i sig kommer räntetoppen närmare och därmed också de rörliga bolåneräntorna.
Susanne Spector pekar också på det viktiga faktumet att internationella inflationssiffror landat mjukare än tidigare, vilket också ger ett bredare intryck av att prisökningarna är på väg att mattas av. Då behöver inte centralbankerna i omvärlden höja sina räntor lika mycket.
– Det minskar pressen på Riksbanken.
Livsmedel och alkoholfria drycker fortsätter att driva upp inflationen. Matpriserna steg med 19,7 procent i årstakt i mars, och ökade med 1,2 procent jämfört med i februari.
Även stigande räntekostnader för hushållen bidrar stort till inflationstakten, enligt SCB.
Olle Lindström/TT
Joakim Hugert Lundberg/TT