FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA
Sverige öppnar handelskontor i krigets Ukraina
Ekonomi (TT)
Halvstatliga Business Sweden ska öppna ett kontor i krigets Ukraina.
Kontrakt för tusentals miljarder hägrar i återuppbyggnaden efter kriget. Och svenska företag behöver redan nu hjälp att bygga upp kontaktnät och hitta rätt strategi.
Svensk handel med Ukraina har historiskt varit begränsad. Och för tiotalet år sedan stängde Business Sweden ned sitt kontor i landet.
Men all förstörelse av landet i det ryska anfallskriget – som pågått i 15 månader – har förändrat allt. Enligt en kalkyl som gjordes av Världsbanken, EU-kommissionen och Ukrainas regering beräknas den totala kostnaden för återuppbyggnad av landet bli omkring 4 000 miljarder kronor.
Ett helt nytt motiv
För Business Sweden finns i och med detta ett helt nytt motiv för att öppna ett kontor i landet igen.
– Det här har både vi och regeringen sett ett behov av länge. Vi har fått pengar för att göra en del förstudier, som visar vilka behov svenska företag kommer att ha. Nu har vi och regeringen landat i att vi behöver permanenta det där, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden.
– Det finns en ganska stor efterfrågan redan nu från företag att komma in och få en kontaktpunkt och resonera hur man ska positionera sig inför den här återuppbyggnaden, tillägger han.
Stora svenska industriföretag vill positionera sig inför återuppbyggnadskontrakten. Det ska byggas upp allt från bostäder till infrastruktur och nya kommunikationsnät, enligt Larsson.
Avgörs av kriget
Elektrifiering är ett annat område som antas bli stort.
– Det kan vara allt från högspänningsöverföring av el till laddstationer och den typen av infrastruktur. Där har vi i Sverige väldigt stark kompetens och rimligen också en stor marknad i Ukraina.
När återuppbyggnaden tar fart på riktigt avgörs av hur det går i kriget, som fortfarande pågår för fullt och där Ukraina sedan en tid flaggat för en offensiv mot de ryska trupperna i landet.
– Vi vet ju inte. Det här kan ju vara slut inom kort, på grund av någon revolutionerande händelse. Men mer sannolikt kommer det att ta sin tid. Om det är ett år, fem år eller vad det blir, det är inte möjligt att veta i dag, svarar Larsson på frågan om initiativet inte tas för tidigt med tanke på att kriget fortfarande rasar.
Joakim Goksör/TT
Fakta
Business Sweden ägs till hälften av den svenska staten och representeras av utrikesdepartementet. Näringslivets intressen i organisationen bevakas av Sveriges allmänna utrikeshandelsförening.
Till det kontor i Ukraina som nu ska öppnas rekryteras i ett första skede två personer: en framtida handelssekreterare och en senior medarbetare som börjar jobba på plats omgående.
Svensk export till Ukraina föll i fjol med 34 procent till 3,2 miljarder kronor, vilket motsvarade 0,2 procent av Sveriges totala export, enligt myndigheten Kommerskollegium. Importen från Ukraina steg med 6,2 procent till 1 miljard.
Källor: Business Sweden, Kommerskollegium