RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Därför har kronan rasat – lägsta på 15 år

Svenska sedlar och mynt. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Den svenska kronan har närmat sig historiskt låga nivåer mot euron och dollarn och det är framför allt internationell oro för fastighetsmarknaden som spökar. För semestertörstande svenskar är det dystra besked, för somliga svenska bolag betydligt mer glädjande.

Under veckan har en euro kostat omkring 11:65 kronor, vilket inte bara är den sämsta noteringen i år utan även på en nivå som senast varit aktuell så långt bak i tiden som finanskrisen 2008–09. Gentemot den amerikanska dollarn är läget inte fullt så illa som i höstas då en dollar handlades över 11 kronor men nuvarande kurs omkring 10:70 är ändå svettig för svenska USA-resenärer.

Den senaste tidens svaga utveckling har främst en förklaring i internationell oro kring den svenska fastighetsmarknaden, säger flera ekonomer som TT talat med:

– Normalt sett styrs ju valutor av räntespelet, en valuta med högre ränta tenderar att gå starkare än dom med svagare ränta. Kronan är också en konjunkturvaluta och brukar traditionellt må dåligt i svag konjunktur, säger Lars Henriksson, seniorstrateg vid Handelsbanken.

Vad är det som har hänt de senaste veckorna?

– Den stora kortsiktiga förklaringen är att utomlands är man väldigt oroad för den svenska fastighetsmarknaden och av två anledningar, dels för hushållen som är högt belånade och vad det gör för inhemsk konsumtion, dels är man orolig för fastighetsbolagen och som åskådliggjorts av fastighetsbolaget SBB, säger Lars Henriksson.

– Omvärlden har fokuserat väldigt mycket på att Sverige är en liten ekonomi med hög skuldsättning och väldigt räntekänsligt. Osäkerheten för hur det ska gå för den svenska fastighetssektorn när räntan höjs uttrycks i den svenska kronan, säger SEB:s chefsstrateg Carl Hammer.

Svag under lång tid

Samtidigt har den svenska kronan varit svag under väldigt lång tid. Hur mycket har Riksbankens penningpolitiska strategi spelat roll?

– Den långa trenden har pågått sedan 2013 och det är klart att penningpolitiken har syftat till att trycka ned växelkursen. Förutom fokuset på fastighetsmarknaden är det att Riksbanken inte håller jämna steg med Europeiska centralbanken den bästa förklaringen varför den den svenska kronan tappat gentemot euron från 10:50 till 11:60 (kronor per euro) de senaste månaderna, säger Hammer.

Finns det något som talar för en förstärkning av kronan i närtid?

– Vi tror en viss förstärkning av kronan ned mot 11:20 gentemot euron, däremot tror vi på en ganska snårig väg för kronan den närmaste tiden. Oron från utländskt håll där man ser ett fall av den svenska fastighetsmarknaden är väldigt onyanserad och de problemen ser inte vi, säger Lars Henriksson.

– Nu har det här gått väldigt långt och bekymret är att i närtid ser vi ingen förbättring när det gäller fastighetssektorn och riskaptit. En onormalt svag krona brukar rätta sig till men riskbilden kommer att ligga kvar till årets slut och vi tror att vi ligger en bra bit över elva kronor även i slutet av året, säger Carl Hammer.

Finns vinnare – ändå

Kan man ändå prata om vinnare på den svenska kronan?

– Det är bara att konstatera att det är en stor del av svenskt näringsliv som mår väldigt bra utifrån det här, säger Lars Henriksson.

Vore det bättre för svensk del att gå över till euro?

– Jag vill inte säga att jag hellre vill gå med i euron, för euron har en massa utmaningar också, men jag tycker att man ska ta en seriös funderare om vi är betjänta av att ha en flytande krona längre, påpekar Carl Hammer.