RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Varningen: Hög ränta kan vara kvar en längre tid
Ekonomi (TT)
Det är alldeles för tidigt att blåsa inflationsfaran över, och räntan behöver vara kvar på högre nivåer en ganska lång tid. Det är innebörden i ett tal som vice riksbankschef Martin Flodén håller på måndagen.
– Tjänstepriserna har fortsatt öka oroväckande mycket, säger han.
Han tillägger att det finns ”en del sådana tendenser” när det gäller prishöjningar i tjänstesektorn som inte kan motiveras av ökade kostnader.
Han vill inte föregå räntebeslutet i september. Innan dess väntas mer statistik publiceras, framför allt inflationsutfallet i augusti. I juni flaggade Riksbanken för åtminstone en räntehöjning till i år.
– Det går åt rätt håll med inflationen, men det är en bra bit kvar och penningpolitiken behöver med all sannolikhet vara åtstramande under en ganska lång period framöver, säger han.
Svag krona oroar
Han pekar också på den svaga kronan som en oroande faktor. Men han tycker inte att de faktorer som pekas som orsaker till kronförsvagningen håller.
– Det finns även många styrkor i den svenska ekonomin, och kronan kommer rimligen att stärkas framöver.
Flodéns tal hålls sedan kollegan Anna Breman i ett tal i förra veckan lyft fram risken för att inflationen vänder uppåt igen eller inte sjunker i linje med Riksbankens prognos. Detta på grund av en svag krona och ett tryck uppåt på priserna i tjänstesektorn.
SBAB:s chefsekonom Robert Boije lyfter också fram tjänstesektorns prishöjningar som ett huvudproblem i en debattartikel i tidningen Dagens industri på måndagen. Han skriver att det finns mycket som talar för att många tjänsteföretag har försökt höja sina priser med hänvisning till den allmänna inflationen "utan att det är kostnadsmässigt motiverat”.
Splittrat om räntan
Inflationen i juli uppmättes till 9,3 procent, oförändrad mot månaden före. Den så kallade KPIF-inflationen, där ränteeffekter räknats bort, var också oförändrad i juli på 6,4 procent. Riksbankens mål är en KPIF-inflation på 2 procent.
Ekonomkåren är just nu splittrad i bedömningen av vad som händer med styrräntan i höst.
Alla tunga bedömare tror på en höjning till av styrräntan, med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4,00 procent i september. Därefter räknar vissa bedömare med ytterligare en räntehöjning i november, medan andra tror att 4,0 procent innebär en räntetopp och att det räcker med penningpolitiska åtstramningar för att komma till rätta med inflationsproblemen.