KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Tusentals ton finska sopor till Sverige
Ekonomi (TT)
Finska plastförpackningar ska återvinnas i Sverige från och med nästa år. Svensk plaståtervinning har ingått ett treårigt avtal med sin finska motsvarighet.
I november invigs Svensk plaståtervinnings nya sorterings- och återvinningsanläggning Site Zero i Motala. Målet är att den ska ta hand om alla svenska plastförpackningar som sätts på marknaden, men under tiden har man öppnat för att återvinna förpackningar från andra länder.
– När vi inviger anläggningen skuttar vi från 100 000 tons årskapacitet upp till 200 000 ton och det samlar vi inte in i Sverige i dag. Så länge vi inte fyller anläggningen med svenska förpackningar har vi börjat titta oss omkring i Europa och det föll väldigt väl ut, säger vd Mattias Philipsson.
Treåringt avtal
Nu har Svensk plaståtervinning ingått ett avtal med sin finska motsvarighet Suomen Pakkaustuottajat Oy. Avtalet sträcker sig från 2024 till 2027 och omfattar majoriteten av de förpackningar som samlats in av finska hushåll. Exakt vilka mängder plastförpackningar det kommer att röra sig om är inte riktigt klart, men Mattias Philipsson säger att blir runt 20 000 ton per år.
Finland ligger något efter Sverige när det kommer till att samla in och återvinna plastförpackningar, berättar han.
– Men tittar man på cirkularitet – hur duktiga de är på att ställa om hela ekonomin till cirkulära flöden – så är de faktiskt bättre än Sverige generellt.
Undvika förbränning
Att transportera plastförpackningar från ett land till ett annat genererar en del utsläpp, men enligt Mattias Philipsson väger det lätt ställt mot klimatvinsten i att återvinna.
– I det stora hela är det så mycket mer värt ur klimatperspektiv när vi undviker att skicka på förbränning och i stället återvinner än vad transporterna innebär. Transporterna i hela vårt system utgör ungefär tre procent av de totala utsläppen.
Boel Holm/TT
Fakta
Site Zero beskrivs som världens största och mest avancerade anläggning för sortering och återvinning av plast.
Yta: 60 000 kvadratmeter
Kapacitet: 200 000 ton plastförpackningar per år.
Total investering: 1 miljard kronor (2019–2023).
Källa: Svensk plaståtervinning