ENERGIPRISERNA

Elpriset: "Allt har vänt till det bättre"

Mer ström på ingång. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Trots problem med kärnkraften och trots att det varit vindstilla blev augusti en billig elmånad.

Inför vintern pekar alla tecken nu åt rätt håll.

Augusti är över. Det blev en billig elmånad, med extremt mycket lägre priser jämfört med rekorddyra augusti i fjol, åtminstone i södra Sverige.

50 öre per kilowattimme (kWh) blev snittpriset i augusti i Sydsverige, elområde 4, enligt elbörsen Nord Pool. I fjol landade priset på 3:05 kronor/kWh. Även i elområde 3, Svealand och norra Götaland, är raset stort, från 2:23 kronor till 37 öre, den billigaste månaden sedan april 2021. I Norrland var priskasten, som vanligt, betydligt mindre.

Två förklaringar

Men avslutningen på augusti blev betydligt dyrare med dygnspriser på över en krona i södra halvan av landet. Det som därmed i elområde 4 höll på att bli den billigaste månaden sedan 2020 kom av sig. Det finns två förklaringar till det.

– Den senaste veckan har det varit nästan totalt vindstilla, sen var det lite småskakigt med kärnkraften, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Reaktorn i Oskarshamn hade problem. Likaså tvingades en finsk reaktor stänga till följd av oväntat fel. Lägg till några andra reaktorer, i Sverige och Finland, som var avställda för årligt underhåll, så påverkades eltillgången extra negativt i södra Sverige.

Men till veckan kommer mycket kärnkraft tillbaka på banan igen, vilket borde pressa priset. Och inför hösten och vintern ser det betydligt bättre ut på förhand än fjolårssäsongen. Sommarens eviga regnande var kanske inte jättekul, men under juli och augusti motsvarade nederbörden cirka 20 TWh el, nu lagrat i vattenmagasinen, enligt Johan Sigvardsson. Det kan jämföras med den årliga svenska elproduktionen på omkring 170 TWh.

– Det ger en väldig trygghet i elproduktionen, säger han.

Bättre nu

Dessutom är gaslagren i Europa ovanligt tidigt välfyllda. Fransk kärnkraft har ett betydligt bättre driftsläge än i fjol. Och det må ha varit en supervarm sommar på många ställen i Europa, men faktum är att det också regnat en hel del vilket gör att vattentillgången är god på kontinenten, enligt Sigvardsson.

– Hela Europas energibalans är mycket starkare än i fjol. Alla parametrar har vänt till det bättre, säger han.

Sen kan det bli strul med kärnkraften i vinter, och då ställs det mesta av de prognoserna på ända.

Förhandeln inför vintern, kontrakt för framtida elleveranser, visar i nuläget på priser på under en krona per kWh för den normalt sett kallaste perioden, första kvartalet.

Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona.

Källa: Nord Pool

Olle Lindström/TT