DEN GLOBALA KONJUNKTUREN
Tysk nedgång ger sämre tillväxt i EU
EU (TT:s korrespondent)
Jätten Tysklands ekonomi går bakåt när krig och klimat skapar osäkerhet.
EU-kommissionen tvingas skriva ned sina tillväxtprognoser för både 2023 och 2024.
I den försenade sommarprognos som nu presenteras sias om en tillväxt i år på 0,8 procent i hela EU – 0,2 procentenheter mindre än i vårprognosen.
För 2024 spår kommissionen i sin tur 1,4 procent i tillväxt – 0,3 procentenheter lägre än gissningen i våras.
Liknande nedgång gäller även för eurozonen, till 0,8 procent i år (i stället för 1,1) och 1,3 procent nästa år (i stället för 1,6).
Minus i Tyskland
"Även om vår ekonomi fortsatt är på väg mot tillväxt så är osäkerheten stor och vi måste ha noggrann uppsyn över riskerna", skriver kommissionens finansansvarige exekutive viceordförande Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.
Inte minst är Tyskland ett bekymmer, där EU-kommissionen i år tror på en tillbakagång i ekonomin med 0,4 procent, följt av en uppgång med 1,1 procent 2024.
Inflationen i hela EU tros landa på 6,5 procent i år – aningen bättre än i våras då man gissade på 6,7 procent. Däremot skrivs nästa års inflationstakt upp en aning, till 3,2 procent från 3,1.
Minus i Sverige
Till skillnad mot tidigare prognoser ges den här gången detaljerade prognoser endast för Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Polen.
Samtidigt konstaterar kommissionen i prognosen att de svagare tillväxtsiffrorna drivs på av "betydande nedgångar" i bland annat Sverige. Enligt kommissionen gick den svenska ekonomin tillbaka med 0,8 procent under det andra kvartalet i år och nedgångar under samma period rapporteras även för Polen, Ungern, Lettland, Österrike, Cypern, Estland, Italien och Nederländerna.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU-kommissionens sommarprognos innehåller i år endast totalsiffror samt exakta siffror för sex av 27 medlemsländer. Så här mycket väntas ekonomin öka med i år, i procent av BNP (med 2024 inom parentes):
Spanien: 2,2 (1,9)
Frankrike: 1,0 (1,2)
Italien: 0,9 (0,8)
Nederländerna: 0,5 (1,0)
Polen: 0,5 (2,7)
Tyskland: -0,4 (1,1)
Hela EU: 0,8 (1,4)
Eurozonen: 0,8 (1,3)
Källa: EU-kommissionen