DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Inflationen faller – men nya räntesmällar hotar
Inflationen föll kraftigt i augusti och mer än väntat, visar nya SCB-siffror. Både maten och elen har blivit billigare. Men det räcker inte för att sopa bort trycket uppåt på boräntorna, enligt Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.
– Det här är jättepositivt, ett steg i rätt riktning. Och det är roligt att se att det går lite snabbare nedåt för inflationen än väntat. Men det ändrar inte mycket i närtid, säger Mattias Persson.
Swedbanks ekonomer har sedan tidigare räknat med ytterligare två räntehöjningar från Riksbanken i år, till en styrränta på 4,25 procent mot slutet av året.
Kan trycka upp kostnad på bolån
Höjningarna på sammanlagt 50 punkter (0,50 procentenheter) skulle om boräntorna hänger med uppåt innebära att kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor skulle öka med 1 250 kronor per månad före ränteavdrag.
Den oväntat låga augustiinflationen räcker inte för att radera ut risken för att detta behövs, enligt Persson.
– Jag ser inte det just nu, säger han.
Fast han tillägger att om trenden nedåt håller i sig kan det räcka med en höjning, nästa vecka.
– Vi har fortfarande en rekordsvag krona, som nu är på ännu lägre nivåer än när vi gjorde vår prognos. Så jag är fortfarande orolig för att Riksbanken kommer att behöva agera. Det är lite för tidigt att säga att vi har vunnit slaget.
Kronan – som redan kretsar nära rekordlåga nivåer mot euron och dollarn – tappade en aning efter att siffrorna publicerats. En euro kostar 11:95, ett öre från den det historiska bottenappet på 11:96. Mot dollarn tappade kronan också 1-2 öre och den kostar 11:12.
Tjänstepriserna oroar
Förutom den svaga kronan, som ger inflationsimpulser från importen, är det trycket uppåt på svenska tjänstepriser som oroar Mattias Persson i första hand.
– Vi vet att tjänsteinflationen är svår att få ner, det är något som oroar, säger han.
Inflationen sjönk till 7,5 procent i augusti, ner från 9,3 procent i juli, enligt måttet KPI. Det var lägre än väntat. Ekonomkåren hade i snitt spått en inflation, prisökningstakt på årsbasis, på 7,7 procent, enligt Bloombergs sammanställning.
"Priserna för livsmedel och el sjönk i augusti. Även priserna för paketresor sjönk, men det är normalt för säsongen", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
Maten sjönk med 0,7 procent mellan juli och augusti, men ligger fortfarande drygt nio procent högre än augusti i fjol.
Inflationen enligt Riksbankens mått KPIF, där ränteeffekterna är borträknade, sjönk också markant, till 4,7 procent, ner från 6,4 procent i juli.
Den underliggande inflationstakten, rensat för de volatila energipriserna, sjönk också, från 8,0 till 7,2 procent. Båda de måtten var också lägre än väntat.