ENERGIPRISERNA
Högre energipris om konflikten förvärras
Konflikten i Mellanöstern brukar inte skaka om världsekonomin. Men med kriget i Ukraina färskt i minne vill ekonomer inte utesluta oroväckande spridningseffekter. ”Världen behöver inte ytterligare en högintensiv konflikt”, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.
Efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i helgen har kriget återigen blossat upp i Mellanöstern. Som omedelbar effekt steg oljepriset under måndagen tillsammans med en rad försvarsaktier.
Men för att effekterna på världsekonomin ska bli mer omfattande krävs det ytterligare en eskalering med fler länder indragna i konflikten, tror Jens Magnusson.
– Historiskt sett har konflikten mellan Israel och Palestina inte satt stora avtryck på världsekonomin, men det ska man inte hålla allt för hårt vid. Det kan naturligtvis vara annorlunda den här gången, säger han.
Oron som ligger närmast till hands är om Iran på allvar skulle dras in i kriget. Landet stöttar Hamas, men frågan vilken roll man spelat i överraskningsattacken mot Israel är fortfarande obesvarad.
Klart är att Iran är en stor oljeproducent.
– Om det här drar i väg till en större konflikt finns risker på energisidan. För det har vi lärt oss nu, åtminstone de senaste tre åren, att alla energislag hänger ihop. Blir det brist på olja och oljepriset går upp lär det dra med sig priset på gas och el igen, säger Jens Magnusson.
Stökighet ger osäkerhet
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, konstaterar att all stökighet ger osäkerhet.
Hittills är de ekonomiska konsekvenserna av kriget mer regionala, bortsett från ett hack i oljekurvan. Även hon bedömer att de globala avtrycken borde bli begränsade så länge konflikten inte sprider sig.
Samtidigt var det just det man sade efter att Ryssland invaderat Ukraina, påpekar Stråberg.
– Sedan visade det sig att det var spannmålets vagga och påverkade massor med länder i Afrika, hela energifrågan, gödsel och annat. Det spred sig till att bli någonting mycket större, och det tycker jag att man ska ha lite i åtanke när vi tittar på helgens fruktansvärda händelser, säger hon.
Kan påverka inflationen
Ett scenario där oljepriset får växa och ligga kvar på en hög nivå över tid kommer att påverka inflationen, vilket i sin tur riskerar att spilla över på ränteutvecklingen.
– Men det är för tidigt att säga om konflikten ger varaktigt högre oljepriser, eller om det är temporärt, säger Stråberg.
Som det ser ut i dag finns det dock skillnader med Israels krig mot Hamas och det parallellt pågående kriget i Ukraina, menar Jens Magnusson.
Både Ryssland och Ukraina spelar en större roll inom världshandeln när det kommer till energi- och livsmedelsförsörjningen.
– Men man får hålla tummarna för att det inte eskalerar och sprider sig till fler stater, för då kan det få effekter på energimarknaden, räntor och aktiemarknaden.
Olle Bengtsson/TT