RÄNTAN OCH INFLATIONEN

"Räntehöjningar nu hjälper inte"

Finansmannen Christer Gardell är med sin så kallade aktivistfond Cevian Capital en av Stockholmsbörsens största ägare, med investeringar värda 150 miljarder. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken kan redan ha gått för långt med räntehöjningarna, varnar finansmannen Christer Gardell. Han gläds samtidigt åt att opinionen för att ersätta kronan med euron ser ut att ha fått ett lyft.

– För svensken är detta enkelt. Svenskarna vill inte bli fattigare, säger han.

Debatten om att införa euron i Sverige har tagit fart sedan Christer Gardell brännmärkte den svenska kronan som "en skitvaluta" i en TT-intervju för snart ett år sedan. Och opinionen har svängt en del, till eurons fördel.

"Det är en illusion"

Gardell välkomnar utvecklingen. Kronförsvagningen – kronan var så sent som i september nere på historiskt låga 12 kronor per euro – gör svenskar fattigare och bidrar till inflationsimpulser, enligt finansmannen.

– För svensken är detta enkelt. Svenskarna vill inte bli fattigare. Och alla som åkte utomlands i somras kände: Oj, vad fattig jag har blivit.

– Det har blivit en konkret fråga nu, till skillnad från när folkomröstningen hölls för 20 år sedan. Då var det en filosofisk fråga, som folk inte riktigt fattade, säger han.

Han avfärdar att Sverige har nytta av en egen valuta, då det ger oss en självständig centralbank som kan parera inhemska problem och göra egna prioriteringar.

– Vi har ju inga riktiga frihetsgrader. Det är en illusion att tro att vi har det. Det ECB (Europeiska centralbanken) gör det gör också svenska Riksbanken – och det är inte tvärtom.

Han vänder sig även mot bilden av att kronan skulle vara “undervärderad” med alla nya bottenrekord som har noterats i år.

– Det är inte så. Det här är en liten valuta – en jätteliten valuta. Så det är en ordentlig riskpremie, men den kommer ju alltid vara där, säger han.

– Kronan kommer inte förstärkas kraftigt. Jag tror inte på det. Tvärtom är risken att den blir ännu svagare, tillägger han.

Varnar för räntehöjningar

Han varnar samtidigt för följderna av fler räntehöjningar. Gardell tror att Riksbanken, med Erik Thedéen, redan kan ha gått för långt på den fronten.

– Räntehöjningar nu hjälper inte till. Vi kommer se en dämpad efterfrågan i Sverige, som är räntekänsligast i Europa. Men också i övriga Europa. Det kommer att leda till lägre efterfrågan och ökad arbetslöshet. Centralbankerna tvingas då att sänka räntorna. Vi kommer att se allt det här nästa år, tillägger han.

Samtidigt har rapportsäsongen kommit igång. Och varken Ericsson, ABB eller Nordea – tre stora innehav i Gardells Cevian Capital-portfölj – har imponerat på marknaden.

Mest sticker Ericsson ut.

– Nedskrivningen på 32 miljarder, det är ett fruktansvärt stort belopp som har försvunnit på den investering som gjordes på 65 miljarder. De som lider mest är aktieägarna. Det är de som har betalat för kalaset, säger han om Ericssons skrotade mål för vinstmarginalen 2024 och brakförlusten för tredje kvartalet.

Detta ökar pressen på ordförande Jan Carlsson och vd Börje Ekholm, som nu måste se till att aktieägarna får något att glädjas över snart, enligt Gardell.

TT: Har du fortsatt förtroende för det teamet?

– Ja då.

"Vi är prickskyttar"

Trots kursraset för Ericsson – ned med cirka 20 procent sedan årsskiftet – har Cevian Capital återigen lyckats klå börsen med råge med ett lyft för innehavet på cirka 15 procent. Börsen ligger samtidigt på noll sedan årsskiftet.

– Mycket annat har gått bra, säger Gardell.

Bland annat har ABB och Nordea lyft med 17 respektive 8 procent i år – och SKF med 9 procent.

– Vi är prickskyttar. Vi letar efter bolag som vi tycker är för lågt värderade och vår portfölj har gått rätt bra i år. Den är upp ungefär 15 procent i år. Och det är 15 procent upp i euro. I svaga svenska kronor är det mer.

Joakim Goksör/TT

Fakta

Christer Gardells investeringsfond Cevian Capital har på 20 år byggt upp ett betydande innehav i en rad stora börsnoterade europeiska bolag. Den övergripande strategin är att skapa långsiktiga värden genom aktivt ägande.

Det aktiva ägandet utövas genom att köpa stora ägarandelar (normalt 12–14 procent av aktierna) i vad som ses som undervärderade börsbolag och därefter trycka på för effektivitetsåtgärder.

I portföljen just nu ingår stora innehav i bland annat:

Nordea (bank)

Ericsson (telekom)

ABB (automation)

SKF (kullager)

Rexel (elutrustning)

Pearson (utbildning)

CRH (byggmaterial)

Metso-Outotec (gruvtjänster)

Cevian Capital grundades av Lars Förberg och Christer Gardell 2002 och förvaltar i dag investeringar – främst från pensionsfonder – på cirka 140 miljarder kronor.

Källa: Cevian Capital