KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Kärnkraftsbesked välkomnas: "Helt avgörande”
Ekonomi (TT)
Tidöpartierna är överens om ett nytt tillägg i Tidöavtalet – en färdplan för ny kärnkraft.
Det är ett välkommet och tydligt besked som kan öka tempot för att få till så mycket fossilfri elproduktion som möjligt, enligt Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.
– Det är helt avgörande för att klara klimatomställningen, säger han.
– För att lyckas med den klimatomställning som politiken har beslutat om och som näringslivet nu investerar mot, måste staten ta en tydlig roll i att skapa förutsättningar för investeringar. Dagens besked är ett viktigt steg på vägen.
Beskedet tas även emot väl av Åsa Pettersson, vd på branschorganisationen Energiföretagen.
– För att möta elbehovet som samhället kräver är en ökad statlig styrning och samordning nödvändig, säger hon.
"Handlar om stora investeringar"
Hon ställer sig också positiv till att regeringen ska utreda en riskdelnings- och finansieringsmodell, liksom att en kärnkraftssamordnare ska utses för att driva på åtgärder för att genomföra målen.
– Vi har efterfrågat att staten tar ett grepp på den här frågan. Därför är det positivt med ökade anslag till kärnkraft och att det tydliggörs vilken roll staten ska ha.
– Det här handlar om stora investeringar och då är det viktigt för aktörer i branschen att staten kan garantera en delad risk, säger Åsa Pettersson.
"I linje med andra stater"
Även statliga Vattenfall välkomnar regeringens kärnkraftsplan och framhåller att den stärker förutsättningarna för att investera.
"Genom en riskdelningsmodell mellan olika aktörer där även staten tar en roll kan finansieringskostnaderna för ny kärnkraft sänkas, vilket är en förutsättning för konkurrenskraftiga elpriser för svenska kunder. Det går i linje med hur andra stater där man bygger ny kärnkraft gör", skriver Vattenfalls pressekreterare Markus Fischer i en kommentar.
IKEM, som företräder innovations- och kemiindustrierna i Sverige, ger tummen upp till regeringsinitiativet, men tillägger att målen borde vara ambitiösare.
"Varför inte tre storskaliga reaktorer senast 2030? Bara omställningen i våra branscher kommer innebära en elförbrukning som motsvarar all den hushållsel som används i dag", säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM, i ett pressmeddelande.