ELKRISEN

Elpriserna slog ut hans företag – ny skattehöjning kan ge konkursvåg

Joel Lindqvist drev fram till nyligen bageriet Mat- och chokladstudion i Malmö, men nu har han tvingats sätta företaget i konkurs. Bild: Privat

Efter år av skenande kostnader och sömnlösa nätter tvingades bagaren Joel Lindqvist sätta sitt livsverk i konkurs. När regeringen nu rekordhöjer elskatten varnar branschen för en våg av bagerier som snart möter samma öde. ”Jag har blivit kontaktad av ett 40-tal företagare som gråter ut”, säger Joel Lindqvist till TN.

Pandemirestriktioner, höjda inköpspriser till följd av kriget i Ukraina och sedan inflationen och höjda räntor på det. Problemen har duggat tätt för konditoribranschen de senaste åren. Men ingenting har slagit så hårt som de höga elpriserna. Det menar Joel Lindqvist, som fram till för en månad sedan drev bageriet Mat- och chokladstudion i Malmö. Men efter 7,5 år tvingades Joel Lindqvist sätta sin verksamhet i konkurs.

– Elpriserna knäckte oss i slutändan så det blev ett väldigt tråkigt avslut, berättar han för TN.

”Elpriserna är helt sinnessjuka”

Redan i augusti förra året tvingades Joel Lindqvist inse att elräkningen för en enda månad skulle hamna på runt 90 000 kronor, vilket kan jämföras med 7 000 kronor samma månad året före.

– Sen fortsatte ju elpriserna att vara ganska abnorma ända fram till mars i alla fall. Då började det väl vända hyfsat. Tyvärr hade ju folk vid det laget blivit ganska medvetna om att vi var på väg in i en lågkonjunktur och räntorna gick upp, säger Joel Lindqvist, och fortsätter:

– Vi satt inte med några lån så räntorna påverkade inte oss, men vi märkte ju att det påverkade vår kundkrets. Så vi tappade rätt mycket under våren jämfört med vad jag hade hoppats att vi skulle göra.

Och i augusti blev konkursen ett faktum. Ett bageri kräver mycket el för att hålla i gång verksamheten.

– Och då är det tufft när elpriserna är helt sinnessjuka och man ändå måste baka färdigt bröden i ugnarna.

Hur stor betydelse hade elpriserna för att det blev som det blev?

– Elpriserna var absolut avgörande för det. De var definitivt den enskilt mest bidragande orsaken till att vi inte klarade oss.

Vad tänker du om det?

– Det känns ju deppigt förstås. Men nu är det ju en dryg månad sen, så det jag känner mest är att jag hoppas att det blir en väckarklocka för kunder och andra så de ser till att handla av dem som de vill ha kvar, för det kan bli deras sista bidrag till den här fantastiska branschen. Att vi faktiskt får folk att förstå allvaret i hur hårt drabbad bageribranschen har varit egentligen ända sedan covid slog till.

En nedåtgående spiral

Nyligen meddelade regeringen att det inte blir någon pausad eller sänkt elskatt som tidigare aviserats. I stället kommer elskatten att räknas upp med indexeringen och öka med drygt nio procent från och med årsskiftet. Ännu en hård smäll mot den kämpande bageribranschen, varnar Joel Lindqvist.

– Det känns ju som att vår bransch eller kanske hela samhället sitter i någon nedåtgående spiral nu. Där den ena saken är värre än den andra. När man tror att nu kan det inte bli mycket värre så kommer det ytterligare en grej. Och det här står ju ganska tvärt emot allt vad som politikerna har utlovat.

– Jag kan ju säga att jag faktiskt är glad att jag inte har mitt ställe kvar. Jag hade inte velat gå in i den här lågkonjunktur-vintern. Och det är vinter i dubbel bemärkelse, dels vinter ute, dels en ekonomisk istid.

Hur tycker du att regeringen borde agera i det här läget?

– Framför allt snabbare. Snabbare med att vara ute med information. Snabbare med att lyssna på branschen. Snabbare med att förekomma det här. Att kanske inte lova att sänka elskatten och sen höja den. Det måste finnas någon form av tydlighet och lite mer ärlighet och raka svar.

– Och lyssna på vad branschen behöver. Behöver branschen en skattehöjning eller behöver de en skattereduktion när det kommer till elen just nu? Restaurang- och bageribranschen är en bransch där många hittar sina första jobb. Vem ska våga utbilda sig till någonting inom det här yrket när det inte finns några ställen kvar?

Tror du att vi kommer att få se fler konkurser den här vintern?

– Det är jag helt övertygad om. Sedan vi gick i konkurs har jag blivit kontaktad av ett 40-tal egenföretagare i branschen som mer eller mindre ringer och gråter ut och säger att de står näst på tur. De vill muntra upp mig, men samtidigt berättar de hur jävla illa det ser ut för dem också. Vi har absolut inte sett slutet på det här.

– Det här oroar mig jättemycket. Risken är att ingen kommer vilja utbilda sig och de få som utbildar sig finns det inga jobb till.

Och Joel Lindqvists bageri är långt ifrån det enda som har kämpat med ekonomin den senaste tiden.

Fler konkurser än under pandemin

Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer, berättar att många av deras medlemmar redan har blivit av med både besparingar och buffertar efter de senaste årens utmaningar. Han lyfter särskilt fram att bagerier och konditorier ofta erbjuder instegsjobb, vilket han menar att regeringen borde ta tillvara – inte minst när vi är i en lågkonjunktur och allt fler väntas bli arbetslösa.

– I det ljuset blir man lite förundrad över att politikerna i stället väljer att göra det ännu svårare. Man har redan fått in mycket skattepengar på elen de senaste åren så man skulle ju kunna tänka sig att den skatten kunde sänkas nu i stället för att höjas, säger Martin Lundell till TN.

Martin Lundell delar bilden av att fler konkurser är att vänta i bageribranschen.

– Bland våra medlemsföretag har vi sett fler konkurser det här året än vi hade under pandemin, så det lär fortsätta ett tag till. Många medlemmar ringer och är oroliga.

Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorer, befarar att branschen står inför fler konkurser. Bild: Pressbild

Läget är så pass allvarligt att organisationens nyaste medlemsförmån utgörs av en obeståndsjurist, som ska ge medlemmarna råd och stöd för att det inte ska behöva gå så långt som till konkurs. Men om det ändå blir en konkurs finns det numera även möjlighet för medlemsföretagen att få hjälp av en konkursförvaltare.

– Det säger lite om hur vi ser på läget. Tyvärr ser det inte ljust ut och därför tvingas vi agera på det här sättet. Det är en personlig tragedi varje gång ett företag tvingas i konkurs.

”En enorm lättnad att vara på andra sidan”

Joel Lindqvist har gått vidare sedan konkursen och arbetar nu som chokladmästare på Malmö chokladfabrik. Han är nöjd med tillvaron, men oroar sig för sina kollegor i branschen.

Kan du tänka dig att starta ett nytt företag, eller är det paus på den fronten nu?

– Det är definitivt paus på den fronten för en längre tid framöver. Det är väldigt skönt att kunna sova på natten och inte vakna och oroa sig för elpriser och löner och sådant. Det är sorgligt att säga det, men jag känner en enorm lättnad. Så bra som jag har sovit de senaste månaderna har jag inte gjort sedan covid-pandemin kom. Det unnar jag även andra i den här branschen att göra. Och det är hemskt att det är så men det är en enorm lättnad att vara på andra sidan just nu.

Joel Lindqvist hoppas att regeringen tänker om. I väntan på positiva nyheter hoppas han att konsumenterna gör sitt för att stödja de bagerier och konditorier runt om i landet.

– Jag vet att alla drabbas av prishöjningar och räntehöjningar. Och det är en klyscha, men stöd dem som du vill ska finnas kvar. Strunta i att handla några dåliga kanelbullar på någon stormarknad. Gå och köp en dyr kanelbulle hos ett bageri du vill ska finnas kvar i stället. Så kanske de har möjlighet att överleva. Det är dit vi har kommit, säger han, och avslutar:

– Jag har alltid varit en ostoppbar och positiv människa som försöker hitta ljus i tunneln. Men det börjar bli svårare och svårare för vår bransch. Jag tycker att det känns jättejobbigt att det är så mycket mörker.