DEN SVENSKA EKONOMIN

Svaga kronan inget lyft för exportbolagen

Bilden blir allt mörkare för svenska exportbolag. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Svenska bolag målar nu upp en mörkare bild av affärsläget. Allt fler tror på minskad export framöver.

Och bara knappt var tredje företag anser att den svaga kronan påverkat exporten positivt de senaste månaderna.

Exportkreditnämndens (EKN) nya undersökning visar att drygt var fjärde exportföretag (28 procent) vittnar om en minskad export de senaste tre månaderna. På en fråga om förväntningar på tre månaders sikt bedömer den stora delen, 47 procent, att ingen förändring kommer att ske.

"Det går fort nu, nedgången kommer att synas tydligt under andra kvartalet. De som kommer klara sig bäst är de som exporterar mest, säger Victor Carstenius, senior analytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

Utmaningarna är också störst för de som är minst. Bland företagen som exporterar mest, det vill säga minst 70 procent av omsättningen, är det flera som inte upplever att man har några problem att hålla uppe försäljningsvolymen.

Baksidan av svag krona

"Hur du än vänder och vrider på siffrorna går det inte att komma fram till något annat än att de företag som har störst exportandel har bäst förutsättningar under rådande marknadsläge. De har bättre möjligheter att hålla uppe försäljningsvolym, har en mer positiv syn framåt och planerar därmed att investera mer", säger Victor Carstenius i ett pressmeddelande.

Svenska bolag som får betalt i utländsk valuta brukar traditionellt kunna dra nytta av den svaga kronan. Nu uppger samtidigt mer än hälften av de tillfrågade bolagen att den svaga kronan inte alls påverkat deras exportaffärer.

Bara 31 procent uppger att deras exportaffärer påverkats positivt av kronans växelkurs de senaste 3 månaderna. För 12-månadsperioden är siffran 42 procent.

"Det finns de som tror att en svag krona alltid gynnar svenska exportföretag. Men då ser man bara ena sidan av myntet. En svagare krona driver upp importkostnaderna och tar ut de positiva effekterna för alla de exportföretag som köper insatsvaror från utlandet", säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på 317 svar samtidigt som 61 personer valt att inte delta i undersökningen.