DEN SVENSKA EKONOMIN

Baksmälla för kronan – "Finns inget enkelt recept"

Efter höstens uppgång har kronan återigen tappat mark. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Från revansch till bakslag.

Efter en stark höst har den svenska kronan fått en svag inledning på det nya året.

– Det är inte förvånande, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på banken Nordea.

Efter måndagens inflationsbesked tappade kronan ytterligare två öre mot både euron och dollarn, till 11:28 kronor för en euro och 10:29 kronor för en dollar.

Det kan jämföras med kursen under mellandagarna när dollarn var nere på drygt 9:90 kronor.

De positiva vindarna som blåste under hösten kring den svenska kronan tycks ha mojnat, men att valutan sett en tillbakagång överraskar inte Torbjörn Isaksson.

– Det är en liten rekyl efter det rally vi såg när globala räntor föll och kronan stärktes i samband med det, men jag tycker inte att man ska överdriva den rörelsen, säger han.

– Ingenting går efter en rak linje utan det är en guppig resa. Den övergripande bilden är ändå att kronan står på fastare mark.

Kan försvagas ytterligare

Torbjörn Isaksson tror att kronan kan dala ytterligare närmsta tiden.

Samtidigt pekar fortfarande mycket på att centralbankerna med amerikanska Federal Reserve (Fed) och Europeiska centralbanken (ECB) i spetsen kommer att leverera räntesänkningar, vilket är den enskilt viktigaste faktorn till en stigande kronkurs.

– Tittar man längre fram tror vi att kronan blir mer stabil och stärks under 2024, säger Torbjörn Isaksson.

Inte heller Stefan Mellin, chefsanalytiker på Danske Bank, är förvånad över kronans tillbakagång. Enligt honom visade sig marknaden ha allt för optimistiska förväntningar om snabba räntesänkningar.

– Det har gett avtryck i en del risk- och konjunkturkänsliga valutor som den svenska kronan, säger Stefan Mellin.

Centralbanksbesked avgörande

Antalet faktorer som i slutändan påverkar kronans utveckling är nästintill oändliga. Enligt Stefan Mellin kommer mycket att avgöras när Fed och ECB kommer med sina besked i början av året.

Till skillnad från Torbjörn Isaksson tror Stefan Mellin att kronan kommer ha försvagats när året summeras, dock inte till fjolårets rekordlåga nivåer.

– Riksbanken ser gärna att kronan stärks, men det är inte så värst mycket de kan göra åt saken. Det finns inget enkelt recept.

Olle Bengtsson/TT