DEN GLOBALA KONJUNKTUREN
Forskare sågar studie om rika och fattiga
Ekonomi (TT)
Ojämlikheten i världen ökar drastiskt, enligt en rapport från Oxfam. Men studien kritiseras av en av forskarna bakom organisationens källmaterial. ”De använder data och fakta för att bekräfta sina egna förutfattade meningar”, säger ekonomiprofessor Daniel Waldenström.
Världens fem rikaste män har fördubblat sin förmögenhet sedan 2020. Samtidigt blev nästan fem miljarder människor fattigare, enligt rapporten från hjälporganisationen Oxfam.
Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, är kritisk till organisationens årliga rapport.
– Rapporterna är faktamässigt skakiga när det gäller tolkningar av fördelningar och skatter. Det är rena pamfletter som använder data och fakta för att bekräfta förutfattade meningar.
Fattigas jobb försvann
Waldenström är även medförfattare till UBS Global wealth report som utgör huvudkällan till Oxfams förmögenhetsuträkningar. Han framhåller att perioden som Oxfam undersöker innefattar pandemin som stängde ned delar av världsekonomin.
– De som drabbades mest av det var låginkomsttagare, arbetare i fattiga länder. Det var deras arbete som försvann när handeln stängdes ned.
När världsekonomin tog fart igen minskade antalet fattiga med drygt 71 miljoner människor. Global extrem fattigdom befinner sig på den lägsta nivån någonsin – 8,6 procent jämfört med 9 procent 2019, enligt Världsbanken.
– När låginkomstländer som Kina och Indien växer, och flera miljoner människor helt plötsligt börjar äga, blir kraften så stark att de globala klyftorna minskar, säger Waldenström.
Avvisar kritik
Flera av världens rikaste personer är entreprenörer som tillhandahåller tjänster och varor som efterfrågas, framhåller Waldenström och nämner Spotify, H&M, Apple och Google.
– Är det ett problem att vi har framgångsrika företag? Alternativet är ju att de hade gått i konkurs och misslyckats.
Oxfam avvisar kritiken och hävdar att rapporten ger en realistisk bild av tillståndet i världen.
"Även om extrem fattigdom minskar igen efter att ha ökat kraftigt under covid-19, så gäller det inte de fattigaste länderna. Världen har nästan helt säkert missat målet om att utrota extrem fattigdom till 2030", skriver Max Lawson, en av rapportförfattarna i ett mejlsvar.
Han skriver vidare att Oxfam inte motsätter sig framgångsrika företag.
"Men vår förståelse av framgång är inte hur mycket ett företag kan berika en handfull aktieägare utan hur väl det bidrar till det gemensamma bästa, betalar anständiga löner och skyddar miljön."
Joakim Hugert Lundberg/TT