RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Ekonomer om räntebeskedet: "Ökar risken för onödigt lidande"
Att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad innebär att regeringen måste satsa på en expansiv reformpolitik, menar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Under onsdagsmorgonen kom beskedet att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,00 procent, den högsta nivån sedan 2008. Beskedet låg i linje med förväntningarna.
Riksbanken räknar dock med att styrräntan sänks tre gånger på ett år och en första sänkning kan väntas i maj eller juni, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
– Vi hade gärna sett att Riksbanken varit framåtblickande och sänkt räntan redan nu. Väntar man för länge ökar risken för kraftiga sänkningar för att få upp inflationen till målet igen och samtidigt utsätter man företag och hushåll för onödigt lidande, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till TN.
Han menar att regeringen nu måste börja fokusera på tillväxthöjande investeringar.
– Med stora negativa BNP-gap och en inflation som går åt rätt håll är det absolut nödvändigt med en mer expansiv reformpolitik.
Även Lantbrukarnas Riksförbund menar att Riksbanken borde ha sänkt styrräntan. I ett pressmeddelande skriver organisationen att den höga räntan hindrar tre miljarder i investeringar för stärkt livsmedelsberedskap och grön omställning.
– Nu får Sveriges bönder betala en hög ränta för sina tidigare investeringar. Det sätter käppar i hjulen för andra investeringar eller åtgärder som ökar livsmedelsproduktionen och den gröna omställningen. Investeringar från Sveriges bönder som kunde bidra till att stärka Sveriges livsmedelsberedskap, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar.
LRF: Räntan hindrar 3 miljarder i investeringar för grön omställning och stärkt livsmedelsberedskap