RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Glöm räntesänkning – kan dröja till september
Pressade bolånetagare kan glömma en räntesänkning i veckan.
Det kan dröja till hösten innan Riksbanken sänker, spår Handelsbanken.
När Riksbanken tidigare i år beslutade att för första gången på över åtta år sänka styrräntan, var det ytterst efterlängtat för många hushåll som sett boendekostnaderna rusa de senaste åren.
Men inför torsdagens besked från Riksbanken är förväntningarna lågt ställda. Från Riksbanken och Erik Thedéens håll har kommunikationen varit tydlig: ytterligare två sänkningar är aktuella under 2024 men först under andra halvåret – med andra ord inte i juni.
Detta trots att den ekonomiska utvecklingen nu går mer och mer i rätt riktning för Riksbanken.
Starkare valuta
– Man har fått in inflationssiffror som är i linje med Riksbankens prognos och kronan har återhämtat sig efter att den försvagades efter räntebeskedet i mars, påpekar Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken.
Men om nu alla dessa faktorer finns, borde inte Riksbanken passa på och sänka redan i juni?
– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Inflationen är fortfarande inte på två procent, trenden ser bra ut men vi tycker fortfarande att det finns frågetecken och vi pekar bland annat på tjänstepriserna, globalt ser vi också att varupriserna börjat att öka, säger Måhlén och utvecklar ytterligare:
– Det här är en väldigt annorlunda penningpolitisk cykel, höjningarna har varit snabbare än de varit historiskt men sänkningarna kommer också att bli mer gradvisa.
Först i september
Den sammanlagda bilden gör att Handelsbanken till skillnad från vissa andra bankaktörer nu spår att nästa räntesänkning sker i september och inte i augusti.
– Då vet man lite mer vad såväl Federal Reserve (USA:s centralbank) liksom Europeiska centralbanken (ECB) gör, och man hamnar i takt med prognosuppdateringar, motiverar Måhlén.
För någon som sitter med höga bostadslån kan varje extra månad med en styrränta på den nuvarande nivån, 3,75 procent, kännas extra tuff. Men för svensk ekonomi i stort har det dock mindre betydelse om sänkningen sker i augusti eller i september, poängterar Claes Måhlén.
– Juni är uteslutet och inte motiverat skulle jag tycka. Augusti eller september är mer tycke och smak.
Rättad: I en tidigare version angavs fel nivå för styrräntan.
Tobias Österberg/TT