DET SVENSKA LANTBRUKET
Lantbrukare riskerar förlora miljarder i EU-stöd
Svenska lantbrukare riskerar att gå miste om 1,5 miljarder kronor i EU-stöd för att regeringen inte vill skjuta till pengar från den svenska statskassan, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
– Det är ett stort belopp som Sverige inte utnyttjar, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.
Under 2025–2027 riskerar svenska lantbrukare att en halv miljard per år i ersättning från EU inte utnyttjas.
Det beror på att EU-stödet är knutet till euron och svenska lantbrukare får sin ersättning i svenska kronor. Och eftersom kronan har försvagats, gentemot euron – förlorar de miljarder.
LRF kräver att regeringen agerar för att pengarna från EU inte ska bli kvar i Bryssel.
– Det är ett stort belopp som Sverige inte utnyttjar, utan pengarna brinner inne i Bryssel istället, fortsätter Palle Borgström.
Ökade kostnader
Hälften av EU-stödet finansieras av svenska staten, och andra hälften av EU.
Och anledningen till att de inte får pengarna, beror på att den svenska staten inte är beredd att betala för sin del, enligt LRF.
– Visst, det kostar svenska staten 500 miljoner, men det innebär att man skjuter till en krona och får två kronor för det.
TT: Svenska lantbrukare får ju fortfarande 4,5 miljarder kronor i EU-stöd under de här tre åren – är inte det tillräckligt?
– Kostnaderna har ju ökat på grund av att den svaga kronan. Och när staten inte kompenserar för det, sätter man svenska jordbrukare i en sämre konkurrenssituation jämfört med jordbrukare i andra länder.
– Det leder till att vi minskar produktionen i Sverige och får importera mer.
"Följer frågan"
LRF menar att det finns flera områden där EU-stödet har betydelse. Bland annat i djurvälfärd, miljöåtgärder och investeringar.
Lantbruksministern Peter Kullgren (KD) skriver i en kommentar till TT:
"Jag är medveten om frågan och har förståelse för LRF:s perspektiv. Vi följer så klart frågan noggrant och får återkomma."
Finansminister Elisanbeth Svantesson (M) som också ansvarar för detta, har avstått från att kommentera.
Karin Rader/TT