RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Experten: Därför måste Riksbanken sänka räntan nu
Det är otroligt viktigt att styrräntan sänks redan nu i juni, menar analytikern Hemad Razavi. Avvaktar Riksbanken blir smällen hård. ”Det är inte de stora företagen som drabbas hårdast utan de mindre som skulle ha haft många år av tillväxt framför sig”, säger han till TN.
Den 27 juni ska Riksbanken meddela om den sänker eller ligger kvar med styrräntan på 3,75 procent. Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån, är expert på prognoser som rör bland annat inflation och ränta. Han varnar nu Riksbanken för att ligga kvar med räntan på dagens nivå, trots att flera bedömare är inne på det.
Varför anser du att Riksbanken behöver sänka räntan nu?
– Riksbankens mål är ett KPIF på 2 procent. Även om majinflationen (KPIF) landade på 2,3 procent så är det i linje med cirka 1,4 procent i juni. Det vet Riksbanken om och det vet alla som analyserar datan på rätt sätt, säger han.
Dessutom var 2,3 procent lägre än Riksbankens något förlegade förväntan på 2,6 procent, som han uttrycker det.
– Inflationsdatan lämnar därför ett tydligt och motiverat utrymme för en välbehövd sänkning. För hushåll och företag som lever på marginalen är det otroligt viktigt att lättnaderna kommer så fort det är motiverat, säger han.
”Kan gynna den svenska kronan”
Hemad Razavi menar även att den svenska kronan skulle kunna gynnas av en räntesänkning, trots att det finns bedömare som inte håller med.
– Den svenska kronan är en tillgång som vilken som helst, vars pris bestäms av utbud och efterfrågan. Internationella investerare skyr Sverige på grund av en delvis missuppfattad bild om ett överbelånat land och i synnerhet en fastighetsbransch som är svår att begripa korsägandet i, och där obligationerna tyngs av just det. En lägre ränta stärker fastighetsbranschen och gör Sverige mer attraktivt att investera i. Det innebär en större efterfrågan på den svenska kronan. Kontraintuitivt och emot teorin. Facit på att det stämmer fick vi efter förra sänkningen där svenska kronan stärktes.
Vad är risken om man avvaktar med att sänka räntan?
– Riskerna är inte teoretiska och har dramatisk effekt på individer och företag. Vi ser också att antal konkurser ökar. Det är inte de stora företagen som drabbas hårdast utan de mindre som skulle haft många år av tillväxt framför sig. Genom att förvärra situationen med en för hög ränta, så drabbas i slutändan den svenska ekonomin.
Vilka branscher drabbas hårdast om räntesänkningen uteblir imorgon?
– Den stora förloraren är fastighetsbranschen, i synnerhet fastighetsutvecklarna, säger han.
Hur stort orosmoln är den svaga kronan?
– Det är inte Riksbankens uppgift att försvara kronan. De kan inte ens göra det särskilt bra om de så ville. Riksbankens uppgift är att hålla inflationen i schack. Nu när vi har en inflation som är lägre än 2 procent i juni, och ser ut att få en inflation under 2 procent året ut och närmare 1 procent i slutet av året, så behöver Riksbanken sänka räntan, säger han.