KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Flytande kraftverk testat i havet – ska revolutionera vindkraften

Generatorn placeras under vattenytan och fungerar som motvikt i den flytande konstruktionen. Bilden är en illustration. Bild: World Wide Wind/Pressbild

Det norska bolaget World Wide Wind har genomfört sitt första havstest av en prototyp för ett flytande vindkraftverk. Bolaget siktar på att innovationen ska revolutionera vindkraften, skriver Ny Teknik.

I full skala ska vindkraftverket bli 300 meter högt och generera upp till 42 MW, betydligt högre än dagens största turbiner på 16 MW.

World Wide Wind, där bland annat den svenska professorn Hans Bernhoff är teknikchef, vill skapa vindkraftverk specifikt anpassade för havsmiljö. Testerna, som utfördes i norska Vatsfjorden, visade att kraftverket flöt stabilt och producerade el enligt förväntningarna. Men en läcka begränsade testtiden.

I höst planeras mer omfattande tester med en ny prototyp, utrustad med avancerade styr- och mätsystem, under minst sex månader. Företaget räknar med att bygga en större version på 2,4 MW för att lanseras kommersiellt innan 2030. Den första kommersiella modellen på 24 MW planeras till slutet av 2026.

Ny Teknik: Jättekraftverket testat för första gången i havet – i miniversion