Våldsvåg i Bangladesh kan drabba svenska företag – H&M: ”Oroade”

En demonstrant kastar ett brinnande däck under måndagens våldsamma protester i Bangladesh huvudstad Dhaka. Bild: Rajib Dhar/AP/TT

Den svenska klädjätten H&M följer med oro utvecklingen i Bangladesh. Enligt Sveriges ambassadör i Bangladesh är ett 50-tal svenska företag verksamma i landet, främst inom textilindustrin.

"Vi är oroade över utvecklingen och våldsamheterna. Vårt lokala team i Bangladesh följer situationen mycket noga, men i dagsläget har vi inte några ytterligare kommentarer att dela", skriver Marcus Hagström från bolagets pressavdelning i ett mejl till TT.

Bangladesh är enligt Dagens industri det största underleverantörslandet för H&M.

Sveriges ambassadör i Bangladesh, Alexandra Berg von Linde, uppger i P1 Morgon att ett 50-tal svenska företag verkar i landet. De är framför allt verksamma inom mode- och textilindustri.

– Handel, export, tullar, logistik – allt sådant har påverkats av protesterna, så även för svenska företag, säger hon till radion.

– Det är en väldigt volatil och oförutsägbar situation just nu.

Textilfabrikerna i landet håller under tisdagen stängt, uppger en representant för textilindustrin för Reuters. Under söndagen sattes fyra fabriker i brand.

Bangladesh har under flera veckor skakats av omfattande protester, som under måndagen resulterade i att premiärminister Sheikh Hasina avgick och flydde landet. Minst 409 människor har fått sätta livet till och hundratals har skadats i samband med protesterna.

Under onsdagen kom beskedet att den världskände mikrolånspionjären Muhammad Yunus tar över makten i Bangladesh. Efter det att premiärminister Sheikh Hasina flytt landet har president Mohammed Shahabuddin utsett Yunus till ledare för en övergångsregering.