RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Trycket ökar på Riksbanken att sänka räntorna snabbare
Enligt Konjunkturinstitutet bör Riksbanken sänka räntan snabbare än vad den planerat. Chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt delar den bilden. ”Jag tror att det kan bli fyra sänkningar i år”, säger han till TN.
I sin senaste prognos bedömer KI att styrräntan sänks till 3 procent i slutet av 2024, samma prognos som tidigare. För nästa år räknar man med en styrränta landar på 2,25 procent före nästa sommar. Det betyder att man räknar med sex räntesänkningar innan sommaren 2025.
"Enligt Konjunkturinstitutets bedömning vore det lämpligt att gå fortare fram med räntesänkningarna. Konjunkturåterhämtningen skulle då stå på fastare grund och risken för att det skulle leda till att inflationen påtagligt överstiger 2 procent nästa år är liten", skriver KI i sin rapport.
Det skulle även bidra till att arbetslösheten faller tillbaka snabbare, menar KI.
Arbetslösheten spås ligga på 8,3 procent för 2024, en något lägre siffra än tidigare prognos. Nästa år spår man en arbetslöshet på 8,2 procent, även det en något lägre siffra jämfört med juniprognosen.
KI räknar med en BNP på 0,7 procent i år – en sänkning med 0,2 procentenheter jämfört med förra prognosen. För 2025 räknar man med en BNP på 2,2 procent.
Myndigheten spår också att inflationen landar på 1,8 procent i år. Även för nästa år räknar man med en inflation på 1,8 procent, vilket är något högre än tidigare prognos.
I prognosen bedömer KI att budgeten för 2025 kommer att innehålla ofinansierade åtgärder motsvarande 50 miljarder kronor.
Finansministern: ”En situation med stora osäkerheter”
Konjunkturinstitutets bedömning ligger i mångt och mycket i linje med Svenskt Näringslivs, enligt organisationens chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
– Nuläget är tufft för både företag och hushåll, men de är optimistiska för framtiden. Det är en indikation på att det vänder nu när Riksbanken börjar sänka räntan. Vi har räknat med tre sänkningar i år. Jag tror att det kan bli fyra med tanke på att inflationen fortsätter att överraska på nedsidan, säger han till TN.
Omvärldsläget är fortsatt skakigt, inte minst efter veckans börsras och konflikter i Mellanöstern. Under en pressträff betonade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att läget för ekonomin är osäkert.
– Vi är i en situation med stora osäkerheter, geopolitiskt naturligtvis. De osäkerheterna tycker jag har ökat de senaste veckorna, säger hon och tillägger:
– Vi vet att om det blir så att vi får problem med leveranser och energipriser så kan vi återigen uppleva en tuffare situation framöver.
”Det borde innebära att den inhemska ekonomin tar fart.”
De senaste dagarnas globala börsoro tror hon däremot inte kommer att påverka den svenska ekonomin. En inställning som delas av Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
– Rekyler händer då och då på börserna, så jag tror inte att man ska dra alltför stora växlar på det som har hänt här och nu. Men det finns en oro att en dämpad global konjunktur, för det kommer påverka Sverige eftersom vi är en öppen ekonomi och exportberoende. KI ser att orderingången är rätt svag i näringslivet, säger han.
Sverige står ändå på stabil mark, betonar han.
– Vi har starka statsfinanser, inflationen kommer vara ner under två procent framöver och Riksbanken kommer att sänka räntan. Det borde innebära att den inhemska ekonomin tar fart, även om jag är fortsatt bekymrad över att arbetslösheten har ökat och blir kvar på höga nivåer, säger Sven-Olov Daunfeldt.