RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Dubbelsänkning av räntan inte utesluten

Inflationen väntas stiga i juli, men det kommer inte att hindra Riksbanken från att sänka styrräntan i augusti, enligt experter. Arkivbild. Bild: Judit Nilsson / SvD / TT

I veckan kommer inflationssiffran som avgör om det blir någon räntesänkning från Riksbanken strax efter och hur stor den i så fall blir.

– En dubbelsänkning är mer troligt just nu än ingen sänkning alls, säger Jens Magnusson från SEB.

I juni föll inflationen till 1,3 procent enligt KPIF-måttet. Det var en oväntat stor nedgång och den lägsta nivån sedan 2020. Det var också en bra bit under Riksbankens mål på 2 procent.

På onsdag släpper SCB siffror för juli månad och enligt Riksbankens prognos väntas inflationen stiga till 1,8 procent enligt KPIF-måttet, där kostnaderna för hushållens boräntor räknats bort.

Men enligt både Nordeas och SEB:s prognos kommer inflationen inte att stiga lika mycket, utan till 1,6 procent, respektive 1,5 procent.

– Det är en liten uppgång från förra månaden, men det är ju fortfarande under Riksbankens mål, säger Jens Magnusson chefsekonom på SEB.

– Uppgången beror på så kallade baseffekter i energipriserna, som gick ner tydligt i juli förra året men inte lika mycket i år.

Finns orosmoln

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson ska man inte tolka uppgången som något oroväckande, men han lägger också till att månadssiffrorna är hoppiga och att det alltid finns en osäkerhet i prognoserna.

– Inflationen kan bli både högre och lägre, säger han.

Men det ska mycket till om Riksbanken inte ska sänka styrräntan i augusti, enligt dem båda. Däremot finns det orosmoln – till exempel att den svenska kronan försvagas på grund av oron som råder på marknaden.

– Kronan är en av få faktorer som skulle kunna ställa till det. Men det skulle krävas ganska rejäla försvagningar, fortsätter Torbjörn Isaksson.

– Och i sådana fall skulle det troligen leda till att de tvekar om att sänka i september och november.

Dubbelsänkning i augusti?

Jens Magnusson tror dock att den skakiga marknaden snarare kan leda till fler räntesänkningar.

– Riksbanken styrs inte av börsen men om en allmän konjunkturoro sprider sig så talar det för att Riksbanken sänker styrräntan mer snarare än mindre.

Riksbanken har signalerat att det kan bli ytterligare tre räntesänkningar i år, vilket även SEB tror att det blir. Men Nordeas prognos är att det blir fyra.

Varken Torbjörn Isaksson eller Jens Magnusson, tror på någon dubbelsänkning i augusti. Men samtidigt utesluter de inte det.

– En dubbelsänkning är mer troligt just nu än ingen sänkning alls. Men huvudscenariot är en sänkning med 25 punkter, säger Magnusson.

– Det är troligare med fyra enkelsänkningar under hösten, än att man använder dubbelsänkningar.

Karin Rader/TT