RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Analytiker: Räntesänkning "kassaskåpssäker"

Inflationssiffran som avgör Riksbankschef Erik Thedéens nästa räntedrag. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Inflationen ligger fortfarande klart under Riksbankens mål. En räntesänkning nästa vecka är "kassaskåpssäker", enligt bedömare.

Inflationen i juli steg visserligen till 1,7 procent enligt måttet KPIF, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Och det var aningen högre än ekonomernas snittprognos på 1,6 procent.

Med bilden är ändå entydig, enligt Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector. Det blir en räntesänkning från Riksbanken nästa vecka med 0,25 procentenheter till 3,50 procent. Den är kassaskåpssäker.

– Alla annat vore en enorm överraskning, säger hon.

Men någon dubbelsänkning (050 procentenheter), som det spekulerats kring efter förra månadens oväntat svaga inflationsutfall, blir det nog inte, enligt henne.

Däremot väntar mer i höst. Och i slutet av året ligger styrräntan på 2,75 procent, enligt henne.

I juni låg KPIF-inflationen på 1,3 procent.

KPIF-inflationen, som Riksbanken använder i sitt inflationsmål, är ett underliggande mått på inflationen där effekterna av boräntor har räknats bort.

Enligt måttet KPI låg inflationen i juli på 2,6 procent, samma nivå som månaden innan. Här hade analytikerna räknat med en inflation på 2,5 procent.

”I verkligheten är det ingen fara alls.”

– Att inflationen stiger kanske känns som en ko på isen, men i verkligheten är det ingen fara alls, och faktiskt väldigt väntat, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån, i en kommentar.

– Riksbanken borde ha sänkt räntan redan innan sommaren och inflationen stiger så pass lite att en dubbelsänkning nästa vecka är på sin plats. Sen kanske Riksbanken är för fega för det och vill vänta in ECB och FED. Vågar dem däremot ta steget blir det guldmedalj till Thedéen. Oavsett bör vi se en sänkning med totalt hundra punkter fram till årsskiftet, fortsätter han.